Općina Davor ulaže velike napore kako bi poboljšala kvalitetu života za svoje stanovnike, kroz razne projekte u naredne dvije godine bit će uloženo 100 milijuna kuna, od čega će udio Općine biti svega 2 do 3 posto.

Tako se ova godina pokazuje kao jedna od najuspješnijih u povijesti Općine kada je riječ o projektima i realizacije istih, a prilog tome je i prolazak oba projekta mjera 7.4 iz fondova EU, a to su vrtić i izgradnja nove zgrade Općine s multifunkcionalnom dvoranom, na korist svih udruga i same Općine.

Završena je prva faza uređenja centra, a nakon ribarskih večeri kreće druga faza u kojoj će stari asfalt zamijeniti kocke, niknut će fontana, klupe, kandelaberi, zelenilo i ostalo što će Davoru dati jednu novu vizuru.

Načelnik Đuro Anđelković istaknuo je i dva projekta koja bi u budućnosti mogla značajno pomoći razvoju cijele općine.

-“Poslovno-gospodarska zona u Davoru je nešto što očekujemo da će ići vrlo brzo u realizaciju, ona je u sklopu Projekta Slavonije. Ono što je još interesantno je poticanje riječkog brodarstva, što je nekada bilo razvijeno. Samom obnovom plovnog puta i oživljavanjem riječkog brodarstva bi posao već u startu našlo 100-200 Davoraca i već na taj način bi imali višestruku korist. Također onda bi i naša zona, koja je uz rijeku Savu, postala atraktivna poduzetnicima, jer prijevoz robe riječnim putem je 10 puta jeftiniji od cestovnog i 5 puta od željezničkog, što bi bile velike uštede za tvrtke.”

Od ove godine Općina ima i projekt u kojem će sufinancirati razvoj gospodarstva i osiguranje poljoprivrednih usjeva, kao i kupovinu manjih strojeva za OPG-e i obrtnike.

-“Općina će financirati do 50% investicije, maksimalno 15.000 kuna. Ima jako puno zainteresiranih i to mi je drago, a pogotovo što ima i mladih ljudi. Kad prođe program raspolaganja i kada završi projekt navodnjavanja u Orubici, vjerujem da će jedan se jedan dio mladih obitelji posvetiti tradicijskom poslu u kojem su Orubičani bez premca, ne samo u Slavoniji, već i u Hrvatskoj i da ćemo moći sufinancirati mlade i njihove ideje, te pokušati stvoriti poduzetnički duh.” – izjavio je Anđelković

Za novorođenu djecu Općina će izdvajati 3000, 5000 i 7000 kuna za prvo, drugo i treće dijete i svako iduće dijete, a uz to imaju i dva seta poklona, jedan je kolica plus ostale potrepštine, a drugi krevetić plus potrepštine za bebe.

U Općini Davor brinu i za one najranjivije stanovnike u trećoj dobi, pa se tako projektira i dom za stare i nemoćne za 50-ak korisnika.

U tijeku je i natječaj za kupovinu vozila za čišćenje ulica. Riječ je o multifunkcionalnom vozilu koje može čistiti snijeg, posipati sol, usisavati i čistiti odvodnju.

Iskoristio je Anđelković priliku kako bi najavio izgradnju nove obilaznice, takozvanog davoračkog ipsilona, koji bi s 9 km ceste spojili gospodarsku zonu u Davoru s crpnom stanicom prema deponiji, te cestu uz Crnac.

– “Projekt je pred ishođenjem građevinske dozvole. Kroz dva mjeseca trebali bi to riješiti. Postupak je malo odužen zbog novog Zakona, ali bit ćemo spremni na jesen da sve to kandidiramo na fondove EU.”
Napreduje i izgradnja sustava navodnjavanja u Orubici, a prošao je i projekt kanalizacije za isto mjesto. Također se pripremaju se i za idući set natječaja EU fondova za uređenja centra i šetnice u Orubici.

U Općini Davor napredak je vidljiv, a realiziraju li se navedeni projekti i zamisli načelnika Anđelkovića, ovu općinu očekuje svijetla budućnost.

Komentari
Prethodni članakOvaj vikend ”Vatrogasna zabava” na Ljetnoj pozornici
Sljedeći članakSudar autobusa i dvije domaće svinje