Studenti Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta iz Zagreba ovog vikenda borave u Novoj Gradiški s ciljem realiziranja novih projekata i iznalaženja novih arhitektonskih rješenja u našem gradu.

Nakon što su studenti Arhitektonskog fakulteta iz Splita projektirali i analizirali mogućnost izgradnje dvorane novogradiške Gimnazije, studenti iz Zagreba na čelu s višestruko nagrađivanom arhitekticom Helenom Paver Njirić boravili su u našem gradu kako bi napravili urbanističku studiju tzv. Zlatnog grada.

– Zlatni grad bi bio smješten u prostoru vojarne u Novoj Gradiški. Željeli bi, u suradnji sa zagrebčakim studentima, na ovom prostoru od preko dvadeset tisuća metara kvadratnih najprije napraviti urbanističku studiju, a kasnije krenuti u realizaciju staračkih domova prve klase.

To neće biti čisto “nizanje” kuća. Bio bi to grad starijih osoba, osmišljeni projekt koji želimo realizirati u suradnji sa studentima, koji zasigurno imaju svježih, modernih, kreativnih ideja.

Nova Gradiška je u svom osnivanju bio grad umirovljenih oficira Austrougarske vojske, tu je već neka poveznica. Činjenica je da se veliki broj naših “raseljenih” sugrađana želi vratiti ovdje i živjeti u ovom gradu, na mjestu koje bi bilo prilagođeno njihovim potrebama. To su sociološki momenti, no tu su i ekonomske komponente. Okrećemo se prema projektima koji su realni i koji se mogu realizirati sredstvima europskih fondova. Idemo pokrenuti nove stvari i projekte i pokušati dobiti sredstva iz Europe te napraviti još jedan iskorak u razvoju Grada Nova Gradiška – kaže gradonačelnik Vinko Grgić.

Komentari