Danas je održana nešto kraća tehnička sjednica Stožera civilne zaštite Brodsko-posavske županije, nakon koje su zdravstveni djelatnici i ostali članovi Stožera otišli na svoja radna mjesta, dok su izjave za medije dali predstavnici Županije – župan Danijel Marušić te njegovi zamjenici Stjepan Bošnjaković koji je ujedno na funkciji načelnika Stožera te Damir Mirković.

Javnost su izvijestili o najnovijim informacijama i promjenama u dosadašnjem funkcioniranju.

– Novost je vezana uz granične prijelaze na području Brodsko-posavske županije preko kojih se odvija tranzitni promet. Za sav teretni promet zatvoren je Granični prijelaz Slavonski Brod koji se iz naše Županije prema BiH sada može odvijati samo preko prijelaza u Staroj Gradiški i Slavonskom Šamcu. – počeo je današnje obraćanje medijima Stjepan Bošnjaković, naglasivši kako je trenutni broj oboljelih u Lijepoj Našoj 113 osoba.

Načelnik Stožera pojasnio je i način kontrole onih koji su svoje radnje i poslovnice trebali zatvoriti, a to nisu učinili.

– Za nadzor poslovnih subjekata na koje se odnosi zabrana rada zadužili smo stožere lokalnih jedinica, odnosno, gradova i općina na području Brodsko-posavske županije, na način da putem svojih operativnih snaga civilne zaštite – čiji su članovi dužni imati iskaznice i reflektirajuće prsluke s oznakom civilne zaštite – provode nadzor. U slučaju utvrđivanja kršenja zabrane rade, izdaje se odmah usmeni nalog o prestanku rada ili zatvaranju od strane načelnika Stožera civilne zaštite općine i grada. U roku od 24 sata izdaje se i pisani nalog, a ako on nije ispoštovan, o svemu se obavještavaju županijski Stožer i Centar 112 koji dalje prijavljuju poslovni subjekt državnom inspektoratu koji ga, potom, prisilno zatvara i kažnjava. Moram primijetiti kako je Grad Slavonski Brod to već počeo provoditi, slijedom preporuka Nacionalnog stožera. – kazao je Bošnjaković.

U hodu se preciziraju i popravljaju određeni nejasni ili nepotpuni dijelovi odluke o tomu tko smije, a tko ne smije nastaviti raditi.

– Imamo situaciju da poslovni subjekti koji smiju raditi, ne mogu kupovati potrebni repromaterijal za svoj rad. Tako da smo donijeli odluku da se u djelatnostima graditeljstva, industrije i poljoprivrede pod posebnim režimom mogu odvijati veleprodaja ili maloprodaja. I to ne u prostoru trgovina, nego dostavom ili isporukom krajnjem kupcu, uz poštovanje svih standardnih odredbi o razmaku, higijenskim standardima i slično. – pojasnio je Bošnjaković, naglasivši kako je odluka o zatvaranju poslovnih subjekata u pojedinim segmentima ipak toliko jasna da je nepotrebno telefonske linije zakrčiti upitima o tomu mogu li cvjećarnice ili trgovine obućom raditi. Odgovor je jasan – ne mogu.

Predstavnicima medija danas su u zgradi županijske uprave podijeljene platnene perive maske za lice, čime je dodatno povećana sigurnost onih koji moraju raditi i u ovakvim kriznim situacijama. Također, Bošnjaković je potvrdio kako Stožer razmatra mogućnost da se konferencije za medije ubuduće odvijaju na otvorenom – ispred zgrade u Ulici Petra Krešimira IV..

Župan Marušić, kao i u ranijim obraćanjima, nastavio je ohrabrujućim riječima poticati žitelje Brodsko-posavske županije na odgovorno ponašanje.

– Ova virusna bolest, nije nepoznanica onima koji se time bave; epidemiolozima i liječnicima. Možemo očekivati još oboljelih jer je to normalno za virus, ali bitno je da sustav funkcionira. Samo se moramo pridržavati uputa Stožera. Situacija nije alarmantna ni panična. Ovo će sve, nakon određenog vremena koje epidemiolozi već mogu procijeniti, proći. Kasnijim ćemo mjerama ublažiti sve posljedice i naći ćemo način da nastavimo normalno živjeti. – poručio je župan.

Snimku današnjeg obraćanja članova Stožera javnosti, moguće je pogledati na Facebook stranici portala SBplus.

Izvor/Foto: SBplus

Komentari
Prethodni članakMinistar Vili Beroš od 13.45 uživo odgovara na pitanja o koronavirusu
Sljedeći članakNova organizacija rada u novogradiškom Domu zdravlja