Stožer je objavio nove informacije o korona virusu, te pojasnio dio novih mjera koje stupaju na snagu u ponedjeljak i tjedan dana kasnije.

U zadnja 24 sata u Hrvatskoj je 28 novooboljelih od korone, ukupno je to 2009.

– Prvi put je broj ozdravljenih veći od broja oboljelih. Taj trend će se nastavitti ako se i dalje svi budemo pridržavali pravila – rekla je Alemka Markotić.

Ukupno testiranih je 30213. Hospitaliziranih imamo četiri više, od toga je na respiratoru 21, dvoje više nego jučer. 982 ljudi je ozdravilo, a u 24 sata je 99 ozdravljenih – rekao je Krunoslav Capak.

– Odlukama se omogućava rad trgovinama, osim onih u trgovačkim centrima, s time da trgovine prehrambenim i higijenskim potrepštinama u trgovačkim centrima rade i dalje. Počinju raditi postolari i krojači, rekao je Božinović, te dodao da se radno vrijeme vraća na ono koje je bilo prije epidemije.

– Ali, morat će raditi u dvije smjene, s pauzom od najmanje jedan sat da se sve očisti. Nedjeljom neće biti dozvoljen rad, osim prehrambenim trgovinama, pekarnicama i trgovinama na benzinskim crpkama – istaknuo je.

Na pitanje otvaraju li se outleti Božinović je ponovio da ne rade samo dućani unutar shopping centara.

O mjerama za trgovine s odjećom

Za prodaju odjeće Krunoslav Capak je rekao da je dozvoljena osim u shopping centrima jer nije zabilježen prijenos korona virusa na tekstilu.

– Gdje god je to moguće preporučit će se da se ne koriste kabine nego da se roba uzme kod kuće i da se onda proba i vrati u slučaju potrebe. Rizik je najveći kod one odjeće koja se oblači preko glave, tu mogu ostati kapljice. Preporuka je da se roba koja se vrati stavi pet dana sa strane da virus, ako postoji, odumre – istaknuo je Capak.

Rekreacija, sport, autoškole…

Capak je rekao da će temeljna preporuka za sportaše prve kategorije biti veća distanca i higijena. Svlačionice i tuševi neće se moći koristiti.

Izvor: 24sata

Komentari
Prethodni članakStožer CZ Brodsko-posavske županije: Važnost fizičkog distanciranja i zabrane okupljanja na javnim površinama
Sljedeći članakNe treba dodatno brisati pakiranja iz prodavaonica ili dostave, ali perite ruke