Članovi Stožera civilne zaštite grada Nova Gradiška danas su održali redovitu tiskovnu konferenciju na kojoj su izvijestili o stanju na području grada u uvjetima pandemije koronavirusa.

Kako je izvijestio gradonačelnik Vinko Grgić, za sutra, 28. travnja je sazvana sjednica Gradskog vijeća na kojoj će biti predstavljene konkretne mjere kojima Grad Nova Gradiška želi pomoći poduzetnicima i obrtnicima i svima onima pogođenim pandemijom. Tiču se komunalne naknade, plaćanja poreza na korištenje javnih površina, oslobađanja od plaćanja poreza na korištenje javnih površina, oslobađanja poreza na potrošnju, obustavi plaćanja spomeničke rente, smanjenju cijena te oslobađanju roditelja od plaćanja usluga Dječjeg vrtića Nova Gradiška.

U trećoj fazi popuštanja mjera s radom bi trebale krenuti i predškolske ustanove, među njima i Dječji vrtić Nova Gradiška. Kako je istaknuo načelnik Stožera civilne zaštite grada Nova Gradiška Borislav Vidošić, danas je dogovoreno s ravnateljicom vrtića Verom Trobić da će roditelji trebati ispuniti anketu o tome žele li njihova djeca ići u vrtić:

– Sukladno uputama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske nastojat ćemo rad organizirati kako bi se maksimalno zaštitila djeca. Dozvoljeno je da u jednoj smještajnoj jedinici bude smješteno desetero djece. Mi imamo 12 smještajnih jedinica, ukoliko bude potreba za smještajem više djece možemo iskoristiti i postojeće dvije dvorane. Maksimalno ćemo moći primiti 140 djece, a osnovni kriterij će biti da su oba roditelja zaposlena. Nabavljene su maske i rukavice za odgojiteljice, roditelji neće moći ulaziti u prostor Dječjeg vrtića, moći će samo predati dijete, a onda će ga preuzeti odgojiteljica – kaže.

S lijepim vremenom povećano je i kretanje naših sugrađana ne samo na području grada već i izletištu Strmac:

– Dnevno izdamo stotinjak propusnica što znači da je kretanje i nadalje prisutno.

Od toga broja, pedesetak ih izdamo osobno u gradskoj upravi, a pedesetak online. S lijepim vremenom zamijećeno je i veće kretanje građana. Načelnik Policijske postaje Nova Gradiška obećao nam je da će policija u sljedećim danima intenzivirati aktivnosti kako bi upozorila građane na potrebu držanja socijalnog distanciranja. Također, od danas su s radom krenule i neprehrambene trgovine, stoga smo već danas obišli sve one koji su počeli raditi i podsjetili ih na potrebu pridržavanja svih propisanih mjera Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske – rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Borislav Vidošić.

– Povjerenici civilne zaštite grada Nova Gradiška nastoje maksimalno pratiti kretanja građana po gradu, upozoriti ih na potrebu držanja socijalne distance, a ukoliko nas ne poslušaju kontaktiramo i policiju – dodala je zamjenica gradonačelnika Ivana Trupina.

– Problem je što se ljudi, posebice u nekim većim trgovačkim centrima okupljaju u većem broju, stoga nastojimo pravovremeno reagirati. Uputili smo Nacionalnom stožeru civilne zaštite zamolbu da apeliraju na trgovačke centre da u ovo vrijeme pandemije koronavirusa ne organiziraju akcijske ponude jer tada, zaista, dolazi do velike koncentracije ljudi. Ljudi su dosta ležerni, opušteni, no u našoj nadležnosti nije da se s njima svađamo već da pozovemo policiju. U svim, dosada zabilježenim slučajevima policija je promptno reagirala i hvala im na tome – dodao je Vidošić.

Kada će gradska ponovno uprava ponovno redovno raditi sa strankama odluka će se donijeti uskoro, otkazana su sva društvena događanja u gradu, istaknuto je. Iako su postojali brojni planovi u svezi obilježavanja 25. obljetnice vojno redarstvene operacije „Bljesak”, kako je istaknuo gradonačelnik Grgić, ove godine sve će to izostati.

Upitno je održavanje i svih ostalih manifestacija, među njima i „Novogradiškog glazbenog ljeta”.

Komentari
Prethodni članakUHVAĆENI POČINITELJI DEVET KAZNENIH DJELA: Provalili u pet trgovina, dva kioska, aparat za kavu i automatsko pranje automobila
Sljedeći članakKako će izgledati mise? Po potrebi mjerenje temperature, stariji i pričest vani?