Stožer civilne zaštite grada Nova Gradiška radi izuzetno dobro i za svaku pohvalu, odluke donose na vrijeme i ispravne su jer štite zdravlje stanovnika Nove Gradiške i okolnih općina, ustvrdio je na današnjoj sjednici Stožera civilne zaštite grada Nova Gradiška župan Danijel Marušić:

– Dosta je pitanja bilo u svezi posljednje inicijative oko spajanja određenih područja oko Nove Gradiške, tu želim istaknuti da je ono osnovno čime se treba voditi mišljenje struke, liječnika i epidemiologa. Smatram da su Stožer civilne zaštite grada Nove Gradiške i drugih općina donijeli dobre odluke da se ne dozvole veće migracije.

Stoga, želim čestitati svim članovima Stožera civilne zaštite grada Nova Gradiška na svemu što čine. Ovisno o samoj uzlaznoj ili silaznoj putanji ove bolesti odluke se mogu revidirati, no u ovom trenutku smatram da su donijeli najbolju odluku. Rečenica „ostani doma” je za sve nas najbolja i treba je se držati.

Sami stožeri civilne zaštite na području Brodsko posavske županije izdali su oko 16 tisuća propusnica i tu vidimo da su migracije ograničene i kontrolirane. Svaka migracija je kontrolirana i na tome moramo težiti i dalje. Moramo paziti da nam bolest ne uđe u zdravstveni sustav, staračke domove. Stoga, apeliram na sve žitelje naše Brodsko posavske županije da se strpe, što više se pridržavamo propisanih mjera to će bolest brže proći. Tome u prilog ide i činjenica da već četvrti dan nemamo oboljelih od koronavirusa – istaknuo je župan Marušić.

– Sve zdravstvene ustanove na području Brodsko posavske županije organizirane su tako da im je prioritet borba protiv COVIDA 19. Bitno je očuvati zdravstveni sustav i organizirati se kako bi funkcionalno djelovali u borbi protiv ove bolesti s kojom se po prvi puta susrećemo. Trenutno je na našem području dobra epidemiološka situacija, no to znači da se trebamo opustiti. Po pitanju intenziteta svih mjera uvijek će odlučujuću ulogu i odluku donijeti stručnjaci.

Živimo u nadi da će mjere poštivati i da će se ići u cilju njihova smanjenja. Što se tiče staračkih domova, radi se o rizičnoj skupini i ustanovama, stoga smo dobili specifične upute Nacionalnog stožera civilne zaštite kojih se treba pridržavati – dodao je Marušić.

Bolesnici na dijalizi ostaju u bolnici, s radom nekih ambulanti, ipak ćemo pričekati

– Dnevno se uzima petnaestak briseva na koronavirus. Epidemiološka je situacija, zasada, dobra. Mislim da smo po pitanju daljnjeg širenja epidemije učinili još jednu dobru stvar. Pacijente koji su na dijalizi koji predstavljaju najugroženiju skupinu ostavili smo u novogradiškoj bolnici kako ne bi morali dolaziti na liječenje. Što se tiče rada pojedinih ambulanti, još uvijek nismo krenuli s njihovim radom. Situacija još nije takva da bi mogli krenuti s njihovim radom,u tom smjeru idu i preporuke Nacionalnog stožera civilne zaštite. Obrađujemo onkološke pacijente, hitne, traumatološke operacije, no hladni pogon bolnice još uvijek ne radi – dodao je ravnatelj Opće bolnice Nova Gradiška dr. Josip Kolodziej.

Mjere za pomoć poduzetnicima i obrtnicima

– Što se tiče pomoći poduzetnicima i obrtnicima pogođenih pandemijom koronavirusa, već sutra ćemo imati kolegij na kojemu ćemo odlučiti s kojim ćemo konkretnim mjerama ići i od kojih smo programa odustali. Sve ono što nije trenutno bitno, odustajemo. To se ne odnosi na projekte, poput obnove škola, bolnica, no tu su neke manifestacije koje se najvjerojatnije neće održati i upravo u tom segmentu ćemo naći sredstva za pomoć gospodarstvu.

Što se tiče određenih državnih mjera one se dijelom provode i preko Brodsko posavske županije jer se mi dijelom financiramo iz određenih poreza na dohodak. Ti novci će se preusmjeriti za pomoć gospodarstvu već s državne razine – rekao je župan Danijel Marušić.

– Svi pročelnici u Gradu Nova Gradiška dobili su zadatak da naprave prijedloge za racionalizaciju Proračuna. Što se tiče najma prostora u vlasništvu Grada, komunalne naknade, rada nekih tvrtki i obrta koji trenutno ne rade, nastojat ćemo im maksimalno izaći ususret. Nastojat ćemo iznaći rješenja i donijeti mjere koje će im pomoći. Nastojat ćemo uštedjeti na pojedinim stavkama i iznaći sredstva kako bi pomogli našim poduzetnicima i obrtnicima. Upravo iz tih razloga, za desetak dana ćemo sazvati sjednicu Gradskog vijeća na kojemu ćemo donijeti konkretna rješenja – dodao je gradonačelnik Vinko Grgić.

O provođenju mjera Stožera civilne zaštite, stanju u gradu te radu zelene tržnice očitovao se načelnik Stožera civilne zaštite Grada Nova Gradiška Borislav Vidošić:

– Ne smijemo se opustiti, trenutna dobra epidemiološka situacija nas ne smije zavarati. Moramo se pridržavati propisanih mjera jer samo tako ćemo biti uspješni u borbi protiv koronavirusa. Rad zelene tržnice je organiziran na propisan način i ovih par dana kako rade primjećeno je da se ljudi pridržavaju propisanih mjera, s time valja i nastaviti – kaže Vidošić.

Komentari
Prethodni članakBesplatan e-tečaj za trudnice
Sljedeći članakNovosti u sustavu e-Propusnice: Nužno je navesti polazište i odredište