Danas se obilježava Međunarodni dan osoba s Down sindromom. Down Syndrome International (DSI) je službeno odredio 21. ožujak kao Svjetski dan osoba s Down sindromom (WDSD). Navedeni datum je izabran kako bi označio jedinstvenost Downova sindroma u potrostručenju (trisomiji) 21. kromosoma.  Svjetskim danom syndroma Down (WDSD) prvi put je obilježen u Singapuru 2006. godine, a mnoge organizacije širom svijeta pridružile su se ovoj proslavi kroz razne događaje i aktivnosti, tako da se današnji datum obilježava u cijelom svijetu.

U obilježavanje se priključila i Udruga slijepih Nova Gradiška, u kojoj svakodnevno boravi četvero djece s Down sindromom. Na središnjem trgu u Novoj Gradiški danas su pripremili radionicu ukrašavanja čarapa. Isto tako, na štandu su imali i “izložbu” čarapa, odnosno prolaznici su nakon dobrovoljnog priloga dobili šarene čarape.

Zašto danas nositi rasparene šarene čarape? Zato da se priča o problemima osoba s Down sindromom. Kada vas upitaju: zašto nosiš šarene (različite) čarape?

-Djeca i osobe s Down sindromom ne mare za boju čarapa, njima je svejedno koje su boje, oni vole da je šareno, vedro, veselo i lijepo. Uvijek su nasmijani, druželjubivi. U našoj Udruzi imamo brojne aktivnosti za djecu s poteškoćama, nakon današnjeg izlaganja na centru, poslijepodne i predvečer imamo naš “party”. Cilj nam je druženje, šala i opuštanje, kaže predsjednica Udruge, Manuela Kumić.

Još se uvijek stignete prošetati centrom Nove Gradiške, posjetiti štand Udruge slijepih i potražiti za sebe najšarenije čarape, te se na taj način pridružiti obilježavanju Međunarodnog dana osoba s Down sindroomom.

Prosječno se jedno od 650 novorođene djece rađa s Downovim sindromom. Taj poremećaj sprječava normalan tjelesni i mentalni razvoj djeteta. Down sindrom smatra se jednim od najčešćih genetskih odstupanja pri kojem postoji višak jednog ili dijela jednog kromosoma što uzrokuje različite probleme u psihofizičkom razvoju djeteta.

Znanstveno je također dokazano da postoje preko pedeset karakterističnih obilježja, Down-sindroma. Njihov intenzitet se razlikuje od osobe do osobe.

Zdravstvene teškoće koje imaju osobe s Downovim sindromom vrlo su varijabilne. 30-60 posto osoba ima srčane greške, 20 posto osoba ima endokrinološke probleme (najčešće poremećaji u radu štitne žlijezde). Osim toga, djeca s Downovim sindromom mogu imatineurološke, hematološke poremećaje, poremećaje lokomotornog sustava, gastroinstestinalnog sustava, bolesti oka, bolesti usne šupljine. Bez obzira koliki je postotak oboljenja ili poremećaja prisutno, ova djeca i mladi trebaju posebnu pažnju, tijekom odrastanja različite medicinske i rehabilitacijske postupke te posebne metode učenja. Ovaj poremećaj je vrlo kompleksan te zahtijeva veliku angažiranost cijele obitelji oboljelog djeteta.

no images were found

Komentari
Prethodni članakDogradonačelnica Vesna Đapić: Povećana sredstva za sufinanciranje udruga / Rezultati natječaja
Sljedeći članakMatej Predojević Petrić pozvan na Metropolitan summer music festival u New Yorku