Sukladno odredbama Zakona o udomiteljstvu (»Narodne novine«, broj: 90/11 i 78/12), dana 11.12. i 12.12.2018. godine u prostorijama Velike vijećnice Grada Nova Gradiška održana je godišnja edukacija udomitelja za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi te odraslih osoba na području mjesne nadležnosti Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška.

Edukaciju je otvorio ravnatelj Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška, Branko Medunić, dipl.soc.radnik koji se pozdravnim govorom obratio udomiteljima te predstavio novi Tim za udomiteljstvo pri Centru za socijalnu skrb Nova Gradiška kojeg čine: Vedrana Stanišić, mag.soc.polit., Manuela Strinavić, mag.psih. i Mario Žakić, dipl. pravnik.

Kroz našu redovnu godišnju edukaciju, udomitelje smo željeli upoznati sa sadržajem, svrhom i načinom obavljanja udomiteljske skrbi, pravima i obvezama udomitelja, obvezama Centra za socijalnu skrb i načinu suradnje s našom ustanovom.

Prvi dan održana je edukacija udomiteljima djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi pri čemu je predstavljen Zakon o udomiteljstvu i Pravilnik o stambenim, socijalnim i drugim uvjetima udomiteljstva. Bile su tu i specifične teme iz ovog područja, poput “Cyberbuling – nasilje na internetu“, „Susret roditelja i udomljene djece“ te „Djeca s teškoćama u razvoju“.

Drugi dan održana je edukacija udomitelja odraslih osoba (za starije i nemoćne osobe, osobe s tjelesnim invaliditetom, intelektualnim teškoćama te za psihičke bolesne odrasle osobe) gdje je također bio predstavljen Zakon o udomiteljstvu i Pravilnik o stambenim, socijalnim i drugim uvjetima udomiteljstva te specifične teme iz ovog područja, poput „Psihosocijalne potrebe i problemi starijih osoba“ te tematska cjelina vezana uz poremećaje ličnosti.

Udomitelji su imali prilike iznijeti svoje probleme, nedoumice, pitanja za gošće i stručne djelatnike Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška.

Nadamo se da će edukacija i daljnja zajednička suradnja doprinijeti poboljšanju usluge smještenih korisnika.

 

 

Komentari
Prethodni članakOdjeci sa sjednice Gradskog vijeća: Hoćemo li imati sveučilišni campus, što je s Industrijskim parkom, jesmo li komandosi ili kamikaze?!
Sljedeći članakNovi dječji vrtić uskoro u Općini Rešetari