Predblagdanska atmosfera osjetila se i na današnjoj, 13. sjednici Gradskog vijeća Grada Nova Gradiška koja je protekla u mirnom tonu i bez većih trzavica gradskih vijećnika. Aktualni sat i ovoga je puta „iznjedrio” stare, nove gradske teme i pitanja na koja je spremno odgovarao gradonačelnik Vinko Grgić.

„Led” na aktualcu „probio” je gradski vijećnik Željko Bešlić postavivši pitanje u svezi funkcioniranja Dječjeg vrtića „Maslačak”. Kako je istaknuo, polaznici su ponovno krenuli u ovaj objekt koji po njemu,, posebice unutrašnjost, ne odgovara standardima jedne predškolske ustanove. Također je postavio i, sada već neizostavno, pitanje led rasvjete koja se počela postavljati u pojedinim gradskim ulicama, ali je potkapacitirana i nije dobro odrađena.

– Što se tiče Dječjeg vrtića „Maslačak”, projekt je ušao u energetsku obnovu vrijednu tri milijuna kuna, od Ministarstva demografije dobivena su sredstva za unutarnje uređenje koja nisu dostatna, nužno je napravljeno, stoga će se sljedeće godine nastaviti s ovim radovima – odgovorio je Grgić.

Što se tiče „led rasvjete”:

– Od 14. prosinca krenula je penalizacija za svaki dan neizvršenog posla prema izvođaču radova pa ćemo vidjeti dokle će se ići – egzaktan je bio gradonačelnik Grgić.

Gradska vijećnica Marijana Škara Ivković postavila je direktno pitanje zamjenici gradonačelnika Ivani Trupina te je upitala što se konkretno čini na razvoju gospodarstva u gradu i koje se kapitalne investicije planiraju realizirati.

– Sve naše aktivnosti prvenstveno se realiziraju u Industrijskom parku, kroz edukacije, prijave projekata na nacionalne natječaje, tu je i skora realizacija Tehnološkog inkubatora i Centra kompetencija, osluškivanje potreba obrtnika i gospodarstvenika. Početkom sljedeće godine namjeravamo realizirati „Gospodarski dan”, a tu su i sredstva namijenjena razvoju malih gradova. Učinit ćemo maksimum kako bi privukli investitore i stvarali nova radna mjeta – odgovorila je Trupina.

HDZ-ov Antun Škvorčević upitao je gradonačelnika je li zadovoljan stanjem i razvojem događaja u Industrijskom parku i očekuje li bolje dane za njega:

– Dogodila se pogreška u izboru ljudi koji su vodili tvrtku i zato je direktorica izgubila naše povjerenje. Uskoro raskidamo ugovor s njom i raspisujemo natječaj za novog direktora. Sve sam rekao – odgovorio je gradonačelnik Grgić te ukazao na niz, svijetlih primjera rukovođenja gradskim tvrtkama, poput Vodovoda zapadna Slavonija i „Eko Konga”.

HDZ-ova Ljiljana Ptačnik također se osvrnula na pitanje nefunkcioniranja rasvjete u gradu te po, njoj, manjak adventskih sadržaja u gradu.

Hdz-ova Ljiljana Lukačević upitala je za točnu lokaciju gdje će biti smješten studentski campus u Novoj Gradiški. Budući je nedavno, Ugovorom o darovanju vojarna prešla u vlasništvo Grada Nova Gradiška i u roku od pet godina treba se privesti svrsi za koju je darovana (campus, restoran, arhiv, Muzej Šegrta Hlapića), upitala je gdje će na kraju campus biti smješten, budući se projektna dokumentacija za campus radi na Trgu 121. brigade Hrvatske vojske. Također je upitala i za cijenu koštanja obnove voznog parka u Gradu Nova Gradiška.

– U tijeku je izrada projektne dokumentacije, dio sredstava smo dobili iz Ministarstva regionalnog razvoja, kada se dozvola dobije može se promijeniti sadržaj koji je naveden u Ugovoru. Vjerujem da je svima nama bitno da imamo sveučilišni campus, a ne gdje će biti – odgovorio je Grgić.

Predsjednica Gradskog vijeća Ljepša Rakas Vujčić prenijela je zahvalu stanara zgrada u Naselju Urije 18, 19, 24 i 26 zbog nove regulacije prometa prema kojoj će prometovanje navedenim dijelom grada biti omogućeno samo hitnim službama te postavila pitanje tzv. „smrdljivog kanala” u Prvči.

SDP-ov Marijan Radić upitao je što je s gradskom blagajnom i hoće li ona konačno funkcionirati. Kako mu je odgovorio gradonačelnik Grgić, gradska blagajna, uz tvrtku Vodovod zapadna Slavonija uskoro će početi funkcionirati na prostoru tržnog centra u Novoj Gradiški čime će se omogućiti veća fluktuacija građana i roba.

 

Prošao rebalans Proračuna, ništa nije “bačeno pod tepih”

U nastavku sjednice gradski su vijećnici sa 11 ruka „za” i pet protiv usvojili Prijedlog izmjena i dopuna Proračuna Grada Nove Gradiške za 2018. godinu.

Kako je pojasnio gradonačelnik Vinko Grgić, potreba za rebalansom Proračuna javila se budući je potrebno izvršiti preraspodjelu sredstava za pojedine namjene i osigurati sredstva za namjene koje nisu bile predviđene u Proračunu Grada za 2018. godinu. Rebalansom Proračuna predviđeno je smanjenje prihoda za 12.289.929,07 kn u odnosu na plan za 2018. godinu.

– Radi se o projektima energetske obnove Društvenog doma, komunalne infrastrukture u Industrijskom parku, energetske obnove zgrade Nogometnog kluba „Sloga”, kružnog toka na Trgu kralja Tomislava gdje je raskinut ugovor s izvođačem zbog neozbiljnosti. Ništa nije „bačeno pod tepih”, sve će se napraviti, ili je u fazi realizacije ili će se realizirati sljedeće godine.

Ova gradska uprava radi, stvara dodatnih 25 milijuna kuna koji nisu naši već od fondova, ministarstava, europskih sredstava. Mi ulazimo u svako polje gdje god osjetimo da se mogu dobiti sredstva. Borimo se da nešto napravimo za ovaj grad. Doslovno smo komandosi, ali ne i kamikaze jer da smo to ovih 12 milijuna kuna bi propalo u zemlju. Tih 12 milijuna kuna će biti realizirano u sljedećoj godini.

Nas u godini pred nama očekuje ogroman investicijski ciklus, u ovom trenutku je barem 15 građevinara na četvrtom katu naše zgrade koji uređuju poseban prostor za Tehnološki inkubator vrijednosti 30 milijuna kuna, CEKOM vrijednosti 109 milijuna kuna, Fond malih gradova sa oko sto milijuna kuna, širokopojasni internet, GIS sustavi…

Niti jedan projekt nismo propustili, sve smo odradili, samo čekamo pozitivan stav nadležnih ministarstava i fondova. Neka mi pokaže tko god hoće ijednu stavku koju nismo realizirali a da je bilo do nas. Iza svega stoji užasno veliki napor i trud, ali je i veliko zadovoljstvo kada čovjek vidi je nešto napravio. Svih 12 milijuna kuna su opravdani, idu u sljedeći period i sa zadovoljstvom ćemo ih realizirati – obrazložio je gradonačelnik Grgić.

Očekivano, stav oporbenih vijećnika je dijametralno suprotan:

– Smanjujemo Proračun za preko 12 milijuna kuna, to je veliko smanjenje i problem. Radi se o nerealnom planiranju, što je sa realizacijom pojedinih gradskih projekata, programu razvoja gospodarstva, poticanju zapošljavanja, pomoći obrtnicima, komunalnoj infrastrukturi?!

Veliki broj proračunskih stavki realiziran je sa 30 do 50 posto, uglavnom se radi o ulaganjima i povećanjima sredstava u izradu projektne dokumentacije i velikom dijelu jedva započetih kapitalnih i tekućih projekata. Jesmo li od ovih sredstava rebalansom mogli pojačati realizaciju razvoja gospodarstva, ostaje pitanje, ali s ovim argumentima Klub HDZ-a ovaj rebalans Proračuna neće podržati – istaknula je predsjednica Kluba vijećnika HDZ-a Ljiljana Lukačević.

– Rebalansom je predviđeno smanjenje Proračuna za oko 12 milijuna kuna koji se odnose na nerealizirane projekte izgradnje komunalne infrastrukture i objekata u Industrijskom parku, CEKOM, Sveučilišni campus, energetska obnova zgrade NK Sloga i izgradnja kružnog toka kod gradske uprave. Ono što je bitno istaći činjenica je da se radi o velikim i ozbiljnim projektima čija realizacija nije moguća sredstvima Proračuna Grada, već se čekaju sredstava iz drugih fondova čija je realizacija trenutno izostala. Da bi se moglo povući sredstva iz fondova, ti projekti moraju biti planirani Proračunom. Upravo tu situaciju imamo s nerealiziranim projektima, bitno je reći da mi od tih projekata nismo odustali, da se oni nalaze u Proračunu i čim se povuku sredstva ići će se u njihovu realizaciju. Imamo Proračun od 65 milijuna kuna čijim smo izvršenjem više nego zadovoljni – istaknuo je predsjednik Kluba vijećnika SDP-a i Hrvatskih laburista Franjo Kikić.

 

Komentari
Prethodni članakKino Nova Gradiška: Sutra Maraton kratkometražnog filma
Sljedeći članakŠto muči udomitelje: Edukacijom do kvalitetnog udomiteljstva djece i odraslih osoba