Pitate li se što djetetu sportašu djetetu dati jesti nakon treninga, kako točno planirati obroke, koliko jesti, samo su neke od dilema na koje je odgovore ponudila poznata nutricionistica i autorica knjige „Prehrana mladih sportaša” dr. sc. Vesna Bosanac.

Predavanje na ovu temu održala je u ponedjeljak Gradskoj knjižnici Nova Gradiška, a tijekom dana susrela se i s učenicima prvih razreda gradske Osnovne škole „Mato Lovrak” i njihovim učiteljicama Jasnom Jedličko, Željkom Trlin i asistenticom Lidijom Ivanišević. Na radionici koju je vodila knjižničarka Renata Matijašević, mališani su od doktorice Bosanac doznali niz korisnih savjeta kako se zdravo hraniti, otkrila sve o važnosti pravilne prehrane u sportu, utjecaju koji namirnice mogu imati na izvedbu, kao i razne jelovnike koje mogu koristiti mladi sportaši, ali i svi mi koji želimo iz prehrane izvući maksimum za svoje zdravlje:

-Mladom sportašu u doba rasta i razvoja (primjerice, u dobi od 17 godina), aktivnom u školi i, uz sport, možda još nekim izvannastavnim aktivnostima, potrebno je više energije nego sportašu od 28 godina. Obično preporučim roditeljima da djeci u školsku torbu stave dvije užine (primjerice, i sendvič i jogurt). Jednako tako, veslačima čiji fizički zahtjevni treninzi traju oko 2,5 sata treba više energije nego sportašima u borilačkim sportovima gdje treninzi traju kraće. Dobro osmišljena, individualizirana prehrana doprinosi postizanju željenih sportskih rezultata. Dovoljno uskladištene energije u mišićima i jetri prije treninga ili natjecanja, preduvjet je za kvalitetan trening, odnosno, sportski nastup. Isto tako, dovoljna prisutnost bjelančevina u prehrani neophodna je za mišićnu snagu. Naravno, valja razmišljati i o adekvatnom unosu vode. Dehidriranost povećava rizik od ozljeđivanja, povećava iscrpljenost, dovodi do pregrijavanja tijela, otežane dopreme kisika i glukoze u mozak, a u izuzetno opasnim situacijama može dovesti do kolapsa, pa i smrti. U sportovima izdržljivosti, također, naglasak je na dovoljnom unosu ugljikohidrata – istaknula je, između ostalog, dr. sc. Vesna Bosanac.

O zdravoj prehrani progovorila je i mališanima gradske Osnovne škole “Mato Lovrak”, doznala od njih kako i što jedu, a da im bude zanimljivije sastavljali su i malu piramidu prehrane.

 

 

Komentari
Prethodni članakMaja Biželj i Ivona Đapić iz KK Obrtnik NG okitile se medaljama na prvenstvu regije Istok
Sljedeći članakDržava trgovcima uvodi novu obvezu; promjene i u povratnoj naknadi