Lagane plastične vrećice, one koje nisu zabranjene i u koje na tržnicama spremamo voće i povrće, od proljeća će se – naplaćivati. Naime, na tržnice i u trgovine bit će uvedena naknada kako bi se smanjila potrošnja vrećica. Iznos naknade će određivati sami trgovci.

– Jedva čekam da se naplaćuju, jer netko dolazi i hoće svaku stvar posebno. Zato jer je za badava, kaže prodavačica Marija.

Jednoj tankoj vrećici treba najmanje 10 godina za razgradnju. Onima debljima treba i više stoljeća. U sve se većem broju mogu naći u prirodi; na stablima, livadama, u moru ili na plažama. Kako bi se barem djelomično spriječilo stvaranje novog plastičnog otpada, u e-Savjetovanje je pušten novi Pravilnik o ambalaži i otpadnoj ambalaži.

Ova odredba neće stupiti na snagu odmah, već od 1. ožujka sljedeće godine, tako da će svi imati vremena za prilagodbu. Naknada će se odnositi samo na najlakše vrećice, debljine do 15 mikrona.

Ali, to nije sve. Planira se uvođenje povratne naknade na tetrapake i bočice do dva decilitra. Iz mljekarske industrije upozoravaju da bi povratna naknada mogla povećati cijene mliječnih proizvoda. No, ministar gospodarstva Davor Filipović sve umiruje.

Domaćim tržištem svake godine cirkulira oko 550 milijuna PET boca, od čega se povratom skupio oko 400 milijuna, odnosno oko 85 posto. No, čak i tako visok postotak prikupljanja je nedovoljan, dokle god je ijedna boca u prirodi. Takvoj boci će pod djelovanjem vremenskih uvjeta trebati 500 godina za razgradnju.

Vrijedi podsjetiti kako će s uvođenjem eura, 1. siječnja 2023., povratna naknada za boce i drugu ambalažu iznositi sedam centi.

Foto: internet

Komentari
Prethodni članakŠto i kako jesti: Dr. sc. Vesna Bosanac predstavila zdravu prehranu sportaša i mladih ljudi
Sljedeći članakJavni natječaj za učenike i studente s područja Općine Rešetari