Procjena je da će na jesen meso koštati 10 kuna više po kilogramu, kruh kunu, povrće dvije, a med također 10. Narast će i cijena jaja i mlijeka. Stigle su najave i poskupljenja struje za poduzetnike i do 40 posto što će zasigurno u krajnjoj mjeri osjetiti i građani.

Ukratko, ne baš optimistične najave za jesen.

Ekonomski analitičar Damir Novotny za RTL.hr kaže da je kriza 2020. godine bila duboka i netipična jer je u isto vrijeme zatvorila nabavne lance, u ovom slučaju hrane i zaustavila je potrošnju jer je bio lockdown. “Zato su potrošači 2020 godine manje trošili. S druge strane Vlade su, pa tako i hrvatska sufinancirale očuvanje radnih mjesta ljudi koji nisu u to vrijeme radili. Nije malo novca završilo u kućnim proračunima potrošača koji su, kad su se otvorile ekonomske aktivnosti, počeli trošiti i došlo je do snažnog rasta domaće potražnje za svim proizvodima pa tako i hranom”, kaže Novotny.

Dodaje da je nagli rast potražnje i potrošnje utjecao na rast cijena.

“Jednostavno, na skladišitima nije bilo toliko proizvoda”, poručuje naš sugovornik i nastavlja.

“S druge strane, Kina se otvorila, a njihova potražnja za hranom je ogromna. Da bi zadovoljili potražnju, oni su državno intervenirali i kupovali na europskom tržištu. Kinezi su sa svojom snažnom potražnjom podigli cijene na europskim tržištima. S tim da nisu pitali za cijenu”, upozorava Novotny.

Kaže također da su treći utjecaj na cijene očekivanja vezana za ovogodišnju žetvu.

“Na kanadskom i ruskom tržištu ona je slabija nego zadnjih godina. Očekuje se manja ponuda, a potražnja je velika”, naglašava Novotny.

Komentari
Prethodni članakPonovno nove cijene goriva
Sljedeći članakMedicinski fakultet u Zagrebu prvi put u 20 godina nije popunio kvotu