Medicinski fakultet u Zagrebu prvi put u dvadesetak godina održao je jesenski rok za prijemni ispit, ali ni tada nisu uspjeli popuniti kvotu od 300 studenata. Na Medicini tvrde da je problem u online nastavi zbog koje maturanti, kako kažu, nisu stekli rutinu pisanja ispita uživo, kao i u državnoj maturi koja ima značajno niže pragove prolaznosti od prijemnog ispita.

Ne pamte takve brojke

Fakultet koji je maturantima tradicionalno pri vrhu liste želja ove godine uspjelo je upisati njih ukupno 287, pa je od mogućih 300 mjesta, 13 ostalo prazno. Takve brojke se ne pamte, kao ni potreba za jesenskim prijemnim, koji je održan 7. rujna.

Na jesenski rok izašlac su 174 kandidata, a samo njih 46 uspjelo ga je položiti. Prijemni ispit najvažniji je kriterij za upis studija jer od ukupnih 1000 bodova nosi čak 600. Matura može donijeti ukupno 240, a uspjeh u srednjoj školi 160 bodova.

Prema podacima Agencije za znanost i visoko obrazovanje, u proteklih deset godina najmanji broj prijava za Medicinu bio je 791 u 2011. godini, a najveći 964 u 2016. godini, prenosi Jutarnji.

Svake godine prijemni bi već na ljetnom roku položilo između 500 i 600 kandidata pa bi kvota uvijek bila ispunjena. Ove godine prijavilo se 809 maturanata, što odgovara tom rasponu, ali kako je nakon prijemnog ispita na ljetnom roku ostalo 59 praznih mjesta, održan je i jesenski. Prijemni ispit podijeljen je na tri dijela: biologiju, kemiju i fiziku. Potrebno je iz svakog točno riješiti 16 od 40 zadataka, ali kandidati ukupno moraju proći prag od 55 posto točnih odgovora.

Komentari
Prethodni članakStiže novi val poskupljenja; meso će koštati 10 kuna više po kilogramu
Sljedeći članakNovo radno vrijeme Gradske knjižnice Nova Gradiška