U organizaciji Štivičke udruge mještana, a uz pokroviteljstvo Općine Staro Petrovo Selo, Brodsko-posavske županije, Staklo interijeri Zagreb, te brojnih drugih, protekli vikend održan je prvi Festival graha, zabave i veselja, pod nazivom “Štivičke rezbarije”. Manifestacija je to koje se bazira na tri glavna segmenta, natjecanje u kuhanju graha, dobroj zabavi i ugodnoj glazbi, a domaćini su se pobrinuli i za onaj slatki dio, a to su kolači za sve posjetitelje.

Udruga koja je osnovana tek prošle godine, održala je tako svoju prvu veliku manifestaciju, koja je odmah polučila veliki uspjeh. Na natjecanju kuhanja graha sudjelovalo je 10 ekipa: Plavi 9 i Krčma Davor, Udruga sveti Florijan – Magić Mala, Udruga vinogradara i voćara – Staro Petrovo Selo, Veteranke RK Slavija – Staro Petrovo Selo, RK Slavonka – Nova Gradiška, Staklo Interijeri – Zagreb, KUD Godinjak, Udruga sveti Leonard – Komarnica, Udruga veterana SPS. Iako je prijava bilo i više, međutim s obzirom na to da je riječ o prvoj ovakvoj manifestaciji ove udruge, broj sudionika bio je određen na 10 ekipa. 

Natjecanje je koncipirano na jednostavnoj, ali provjerenoj ideji, da natjecatelji kuhaju grah sa svojim sastojcima i po svojim recepturama. Ocjenjivački žiri imao je težak zadatak, jer kako su rekli, svaka ekipa skuhala je odličan grah, a pobjednika je dijelila sitnica. Ta sitnica prevagnula je na stranu ekipe Udruga sveti Leonard – Komarnica, koja je tako postala prvi pobjednik manifestacije Festival graha, zabave i veselja u Štivici.

Osim pobjednika podijeljene su još dvije nagrade, za najveseliji stol proglašena je ekipa RK Slavonka iz Nove Gradiške, dok je najposjećeniji stol bio ekipe Staklo interijeri Zagreb. 

Zadovoljstvo održanom manifestacijom iskazala je predsjednica Štivičke udruge mještana, Marina Dedoević:

-“Manifestacija je bila prvotno zamišljena za naše mještane, kao i sve Štivičane koji su odselili, međutim ta manifestacija se ipak malo proširila, pa smo tu uključili i ljude iz cijele naše općine, kao i iz šire okolice. Manifestacija je prošla odlično, ove godine smo primili samo 10 ekipa, međutim već iduće godine ćemo proširiti i povećati broj. Hvala svima koji su pomogli na bilo koji način, kao i svim mještanima i gostima.”

Nakon službenog dijela natjecanja, uslijedila je zabava koja je trajala dugo u noć uz nastupe KUD-a Vrbje, te tamburaškog sastava “Tkanica“. 

Komentari
Prethodni članakU susret blagdanu Male Gospe: Sutra kreće trodnevnica na Gospinom polju
Sljedeći članakNaša pozitiva: 70 novoupisanih mališana u vrtićima, gradi se, obnavlja, zapošljava…