Što je s građanima koji čekaju rješenje o mirovini nakon minulog radnog vijeka? Ove godine stiglo je gotovo 270 tisuća zahtjeva za mirovinu, a riješeno je 82 posto njih. No, oko 140 tisuća među njima odnosi se na isplatu dijela obiteljske mirovine. Koliko se dugo čeka radnička mirovina, zašto se kasni s rješenjima i kako se određuje akontacija?

Više od 22 tisuće građana otišlo je dosad u mirovinu ove godine. Kako je riječ o znatno manjem broju nego prijašnjih godina, kada se ta brojka u kolovozu kretala oko 30 tisuća. A zahtjeva, nikad više! Zahtjev za priznavanje prava na mirovinu do početka rujna ove godine predalo je čak 269.033 građana. Mirovinsko je, kažu iz HZMO-a, riješilo njih 219.577. Riječ je o 82 posto, dakle svaki peti zahtjev je na čekanju. No, zahtjeva je ukupno 185 posto više nego lani. Razlog? Navala na isplatu dijela obiteljske mirovine.

Naime, oko 140 tisuća zahtjeva odnosi se upravo na njih, od čega je riješeno oko 75 posto. Tu su još i zahtjevi za invalidske mirovine, zatim za prelazak iz jedne vrste mirovine u drugu te ostalo. Koliko je među njima radnika koji su upravo završili radni vijek i žele u regularnu mirovinu, iz HZMO-a nisu znali reći.

HZMO ne vodi statističke podatke o broju, isplaćenih predujmova mirovina. Naime, u rješenju o predujmu mirovine priznaje se pravo na mirovinu i uspostavlja se isplata, a drugim se rješenjem odlučuje o konačnom iznosu mirovine. Zakonom o mirovinskom osiguranju propisano je da ako su ispunjeni svi uvjeti za priznanje prava, a nedostaju podaci da se odredi svota mirovine, HZMO donosi rješenje o priznanju prava i isplati predujma mirovine, pojašnjavaju iz Mirovinskog.

Kako se računa iznos akontacije od kojega, dok čekaju mirovinu, građani preživljavaju iz mjeseca u mjesec.

– Visina predujma mirovine koji se isplaćuje određuje se ovisno o podacima o mirovinskom stažu i plaći koji su kompletirani u trenutku donošenja rješenja o predujmu mirovine. Pritom se vodi računa o tome da ne bi došlo do preplate mirovine kada bi se predujam mirovine odredio u većem iznosu od svote mirovine određene konačnim rješenjem, pojašnjavaju iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Iz Mirovinskog napominju da, uz navedeno, rješavaju i zahtjeve za priznanje prava na novčanu naknadu zbog tjelesnog oštećenja, doplatak za djecu, nacionalnu naknadu za starije osobe, za utvrđivanje mirovinskog staža i slično.

 

Komentari
Prethodni članakGradska tržnica u znaku zimnice, najtraženija paprika
Sljedeći članakKupci uvezenih automobila u Hrvatskoj suočavaju se s većim rizikom za kupnju vozila s vraćenom kilometražom