Novogradiška tržnica prepuna je štandova s raznovrsnim povrćem, a bilo je i mnoštvo kupaca unatoč vrućini. Većinom se kupuje povrće za pripremu zimnice. Mnogima omiljen ajvar priprema se u brojnim varijantama, od one minimalističke koja uključuje samo paprike, češnjak, ulje i sol, do “bogatijih” ajvara s dodanim patlidžanima, ljutim papričicama, rajčicama, začinskim biljem…

Salata, tikvice, kupus, kelj, češnjak, kruške, jabuke, grožđe…sve to krasi štandove novogradiške tržnice. Mnoge domaćice već su zavrnule rukave i prionule na posao pravljenja zimnice; od kiselih krastavaca, rajčice i ajvara do miješane salate, cikle ili pekmeza. Prodavači kažu kako je potražnja za povrćem posljednjih dana u porastu, ali da uskoro očekuju još veću navalu kupaca. Najtraženija je i ove godine paprika, posebice ona rog, koja se koristi za pripremu ajvara ili za pečenje.

Kako nam kažu proizvođači, tržnica potiče posjetitelje da se okušaju u pripremi vlastitih zaliha za zimu jer nije komplicirano, a itekako je ukusno i korisno.

Ponuda je bogata, prije kupnje razmislite o količinama i kakvu ćete zimnicu spremati..

Ovogodišnja zimnica mogla bi biti poprilično skupa, no za sve koji upravo na tržnici kupuju povrće za zimnicu, donosimo nekoliko savjeta, – važno je odabrati svježe, izgledom zdravo i neoštećeno povrće kako bi se osigurala dugotrajna kvaliteta pri konzerviranju. Povrće je obavezno temeljito oprati prije konzerviranja, a izuzetno je bitno paziti i na higijenu, odnosno korištenje temeljito opranih tegli kako biste za nekoliko mjeseci mogli uživati u odličnim kiselim krastavcima, paprici ili kupusu.

Komentari
Prethodni članakDanas počinje jaki turnir – Futsal Kup Nova Gradiška: nastupa prvak Hrvatske Futsal Dinamo
Sljedeći članakStiglo 270 tisuća zahtjeva za mirovinu: Koliko se dugo čeka radnička mirovina?