Fotograf, slikar, kipar, svestrani osebujan umjetnik svjetskoga glasa Stephan Lupino spremno se odazvao na poziv novogradiške Udruge za autizam “Sunce” kako bi sudjelovao u humanitarnom i kulturnom događaju koji za cilj ima osvijestiti građane o problemima osoba s autizmom.

Pri samom dolasku u Novu Gradišku gradonačelnik Vinko Grgić, uz kojega je bio i njegov zamjenik Borislav Vidošić, upriličio je prijam za umjetnika, a nazočni su mu bili i dr. Marija Mihaljević, ravnateljica Gradskog muzeja Nova Gradiška i Vesna Mijatović predsjednica Udruge za autizam “Sunce”.

Izložba pod nazivom “Lupinizam za autizam” bit će postavljena u Gradskom muzeju Nova Gradiška početkom prosinca, a uz nju, Lupino će dojam upotpuniti izložbom skulptura i slika.

Za prosinac je također predviđen humanitarni koncert. Kako se planira, svečanost će oplemeniti i Tedi Spalatto, a organizatori su najavili i gostovanje još jednog poznatog hrvatskog glazbenika koji će održati koncert također u humanitarne svrhe za Udrugu “Sunce”, no o tome će govoriti naknadno.

Sva prikupljena sredstva bit će namijenjena za uređenje senzornoga parka u prostoru dvorišta “jaslica” gdje je odnedavno preseljen i Odjel za pomoć djeci s autizmom koji je Udruzi na korištenje ustupio Grad Nova Gradiška.

Brojnim humanitarnim akcijama i uz priloge ljudi velikoga srca, kao i uz pomoć Grada Nove Gradiške Udruga je prostor uredila i prilagodila potrebama svojih štićenika i korisnika.

Prisjetimo se, kako je u sklopu toga prostora i kabinet za senzornu integraciju koji uvelike olakšava svakodnevni život kako djeci s autizmom, tako i djeci s drugim poteškoćama. Voditeljica Odjela Melita Dragić i odgojiteljice koje svakodnevno skrbe o korisnicima ulažu veliki trud, znanje i puno ljubavi kako bi djeca s autizmom imala sve potrebne sadržaje koji im omogućuju da žive gotovo kao i druga djeca. Također, iznimno puno razumijevanja imaju i za obitelji djece s autizmom, koje se svakoj njihovoj akciji odazivaju prema svojim mogućnostima.

”Odmah sam se odazvao na poziv Udruge iz Nove Gradiške, nisam mogao odoljeti. Djeca su to koja nas trebaju. Do sada sam pomagao i činit ću to i dalje. Na žalost, mnogi koji bi mogli učiniti puno toga za potrebite ne rade to. U svijetu to nije slučaj- rekao je to Stephan Lupino, koji je djecu fotografirao pri dolasku u Udrugu u njihovom prirodnom okruženju, a upravo iz njegova pristupa bilo je vidljivo s koliko ljubavi i pažnje to čini.

Imao je ovaj svjetski poznati umjetnik izložbe u mnogim gradovima svijeta, diljem Hrvatske, pa i u manjim mjestima, ali ova izložba koja će biti otvorena, bit će prva u jednom manjem slavonskom mjestu. ”Bravo za Novu Gradišku” – naglasio je Lupino, koji je ove godine obilježio i 35 godina umjetničkog stvaralaštva.

Umjetniku se zahvalila predsjednica Udruge Vesna Mijatović, kao i Gradu i Gradskom muzeju i svim članovima Odjela za autizam te rekla kako im je želja bila ponovno upriličiti i kulturni događaj za sve sugrađane i pokazati im kako nas vide i osjećaju djeca s autizmom. -”Oni su dio naše zajednice, a i ovo je način da pokažemo kako poštujemo njihovo ljudsko dostojanstvo”- naglasila je ponosno predsjednica Udruge.

Nakon fotografiranja i druženja s djecom i djelatnicima u Odjelu za pomoć djeci s autizmom Stephan Lupino je u pratnji predsjednice Mijatović, tajnice Udruge i voditeljice Odjela Melite Dragić posjetio i Gradski muzej Nova Gradiška gdje su se s ravnateljicom dr. Marijom Mihaljević dogovorili oko detalja kulturno-humanitarnog događaja kojega Udruga Sunce ujedno poklanja i Gradu uz njegov Dan.

no images were found

Komentari
Prethodni članakBranitelji poručili : Ne uvlačite nas u dnevno političke igre i spletke, proslava Dana branitelja nije fijasko!
Sljedeći članakBogat program povodom obilježavanja Dana Grada Lipika