U povodu proteklog Dana hrvatskih branitelja koji je obilježen u našoj, Brodsko posavskoj županiji, Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko posavske županije uputila je priopćenje u kojem su se osvrnuli na obilježavanje ovog dana. Prenosimo ga u cijelosti:

I ovogodišnje, drugo po redu obilježavanje Dana hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije je iza nas. Uloženo je puno truda i rada kako bi se realizirao bogati trodnevni program, na koji smo u cjelini jako ponosni, analizirajući svaki događaj zasebno.

 • Svečanost obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije pravovremeno je najavljena u svim lokalnim medijima, na internet portalima, u tv emisijama, vijestima i na radio postajama, putem kojih je upućen javni poziv svim hrvatskim braniteljima, ali i građanima BPŽ-e. Zahvaljujemo se svim lokalnim medijima bez izuzetka, na izuzetno velikoj pomoći.

 • U petak, 14. rujna otvorena je vrlo posjećena Izložba ratne fotografije, nakon čega je održan stručno pripremljen Okrugli stol „Uloga topništva 108. brigade ZNG RH u Domovinskom ratu 1991./1992.“

 • U subotu, 15. rujna održana je vrlo kvalitetna i uspješna Likovna kolonija, uz sudjelovanje 23 članice i članova KLD „Berislavić“, a na kojoj su nastala prelijepa umjetnička djela, koja su od strane umjetnika donirana organizatorima bez naknade i poslužit će u narednom razdoblju za organizaciju humanitarne aukcije

 • Istovremeno je pored KKD „Ivana Brlić Mažuranić“ održan vrhunski organiziran i vrlo sadržajan Taktičko-tehnički zbor pripadnika Hrvatske vojske, koji je tijekom cijelog dana bio izuzetno posjećen od strane građana, posebice mladih i djece.

 • U popodnevnim satima je održana vrlo posjećena sv. misa zadužnica za sve poginule i umrle hrvatske branitelje u crkvi Gospe Brze Pomoći, nakon koje je uslijedio slabo posjećeni svečani mimohod. Razlozi slabe posjećenosti i nezainteresiranosti za ovaj događaj, kriju se u svima nama, posebice u braniteljskoj populaciji, ali i u građanima Slavonskog Broda, koji su u gotovo neprimjetnom broju izašli pozdraviti pobjedničku Hrvatsku vojsku i Policiju.

 • Polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima je proteklo dostojanstveno s velikom dozom pijeteta, po strogo utvrđenom protokolu, uz ostavljenu mogućnost kako bi svi nazočni mogli sudjelovati odavanju počasti poginulim hrvatskim braniteljima.

 • Uslijedila je potom jako slabo posjećena svečana akademija, jer se većina nazočnih u mimohodu i na polaganju vijenaca, unatoč javnom pozivu voditelja protokola na kraju komemorativnog dijela, nije odazvala na istu. Da li je tim činom upućena poruka hrvatskim braniteljima ili nazočnim političkim dužnosnicima, ostaje nam za razmišljanje.

 • Koncert Giuliana je protekao u granicama očekivanog, uvažavajući činjenicu kako smo izborom ovog izvođača pokušali „ciljati“ mlađu populaciju posjetitelja, sukladno financijskim sredstvima koja smo imali na raspolaganju.

 • U nedjelju, 16. rujna je u Staroj Gradiški održan vrlo dobro posjećen komemorativni Dan sjećanja na poginule hrvatske branitelje 16. rujna 1991. na novogradiškom ratištu.

 • Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije ovim putem želi posebno naglasiti, ali istovremeno i upoznati javnost kako se ne želimo „uvlačiti“ u dnevno-političke igre i spletke pojedinaca, koji su proteklih dana javno izrekli niz ružnih riječi, neistina i objeda na račun braniteljske populacije.

 • U ovom trenutku brojimo 17 (sedamnaest) Udruga – redovnih članica i 7 (sedam) Udruga – pridruženih članica, koje od osnutka KUPIDR BPŽ 2016.g., putem svojih legalno izabranih predstavnika u svim Tijelima (Skupština, Izvršni odbor, Sud časti, Nadzorni odbor i Predsjedništvo) neprekidno djelujemo i radimo na okrupnjavanju i ujedinjavanju braniteljske populacije, te na provođenju zajedničkih projekata u interesu svih braniteljskih Udruga, ali i braniteljske populacije općenito.

 • Hrvatske branitelje nismo nikada, niti ćemo ih ikada vrednovati po njihovom materijalnom statusu, činu ili povjerene mu dužnosti, koju je svaki pojedinac obnašao u Domovinskom ratu, bio on vojnik, dočasnik ili časnik. Smatramo kako je doprinos svakog hrvatskog branitelja u obrani Domovine vrlo važan i treba ga kao takvog cijeniti, kao uostalom i doprinos svih onih koji nisu borbeno djelovali, ali su svojim radom, znanjem i zalaganjem doprinijeli kako bi smo u konačnici iz Domovinskog rata izašli kao pobjednici.

 • Svi oni koji suprotno razmišljaju, a evidentno je da to mnogi u praksi rade, držimo kako upravo takvi ciljano i sustavno rade na razjedinjavanju braniteljske populacije, iz samo njima znanih razloga, što u konačnici nameće pitanje, zašto to rade i u interesu koga!?.

 • Političke spletke pojedinaca nas nikada nisu zanimale, niti će nas zanimati ubuduće. Imamo svoj plan i program rada, započet niz ozbiljnih projekata, na kojima radimo i tome ćemo se maksimalno posvetiti kako bi ih realizirali.

Zaključak:

Unatoč iznesenim raznim neistinama, objedama i drugim insinuacijama, u svojstvu organizatora, u konačnici možemo biti zadovoljni odrađenim ogromnim poslom, u koliko ovo događanje promatramo cjelovito, kroz vrlo bogat pripremljen program tijekom tri dana.

Pojedinci koji sada „likuju“ i ocjenjuju ovaj događaj „fijaskom“, neka se zapitaju gdje su sve ove godine od rata na ovamo i što oni zapravo „rade“ svih tih godina?! Jesu li ikada pokušali nešto slično organizirati? Svima upućujemo poruku, ostavite se „politikanstva“ i prihvate se posla.

Ponosni smo na činjenicu da smo nakon dugog niza godina od završetka Domovinskog rata, uz pomoć lokalne uprave i samouprave, ali i jedinstva braniteljskih udruga, napokon realizirali ideju proglašenja Dana hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije.

I dalje ćemo se truditi i raditi još kvalitetnije, detektirati ćemo sve eventualne nedostatke i propuste, te ćemo ih svakako otkloniti, ali i dalje ćemo ustrajati na jedinstvu svih braniteljskih udruga i braniteljske populacije općenito.

U Slavonskom Brodu, 19.09.2018.

Predsjednik KUPIDR BPŽ

BRANKO CINDRIĆ

Komentari
Prethodni članak3.HNL: “Sloga” na domaćem terenu nadvladala moćnu “Cibaliju”
Sljedeći članakStephan Lupino napravio prvi korak nove humanitarne akcije Udruge ”Sunce”