Iako sezona rajčica jenjava, ovu “rajsku povrćku” još uvijek možemo pronaći na tržnici, a smo se i ove nedjelje potrudili pronaći jednostavan, a efektan recept koji će obogatiti tijekom zimskih mjeseci vaše ostave, trpeze, jela i nepca.
Slijede priča i recept o sušenim rajčicama koje poboljšavaju okus…svega….
Sušene rajčice prirodan su “pojačivač okusa“ umaka, mogu se konzumirati kao anti pasti predjela, stavljaju se na pizzu, baguette, a od obične tjestenine stvaraju senzaciju.
Pelati, jabučar, šljivar ili cherry najbolje su vrste rajčica za sušenje. Osušite li ih sami, dobro ćete uštedjeti, jer u trgovinama sušene rajčice od 150 g koštaju oko 25 kuna, a one s maslinovim uljem, te začinskim biljem su i skuplje.
Sastojci za sušene rajčice:
rajčice
maslinovo ulje
začinsko bilje (ružmarin, majčina dušica…)
sol, papar u zrnu
Priprema:
1. Rajčice očistite od peteljki pa ih dobro operite, osušite krpom i narežite na četvrtine podjednake veličine.
2. Složite ih u veliku plitku posudu (primjerice lim za pečenje) tako da leže stranom prema koži. Odvojite ih tako da između svake ostane prostora pa posolite.
3. Ostavite rajčice da se suše tijekom dana, a prije večeri ih prebacite u zatvorenu prostoriju. Nakon tri do šest dana – ovisno o suncu spremite ih u sterilizirane staklenke s grančicama začinskog bilja i paprom, a izostane li sunca iskoristite pećnicu – najbolje ventilatorsku ili dehidrator.
4. Prelijte maslinovim uljem i čuvajte u hladnjaku.
Savjet plus: Prema želji u staklenke dodajte oguljeni pečeni češnjak.
U slast!