Udruga vinogradara i voćara “Sveti Vinko” Staro Petrovo selo sinoć je održalo tradicionalnu gastro zabavnu manifestaciju koja se trinaestu godinu organizira u Društvenom domu u ovom mjestu.

Vinček naš koji jesi, u bačvi ili čaši, ulij se u grla naša,razveseli i rasvijetli pamet našu, molitva je koju svaki vinogradar, vinar i ljubitelj dobre kapljice redovito izriče na “fešti od grožđa” koja se svake godine slavi na blagdan svetog Martina 10/11. studenog.

Ove se izreke čvrsto drže članovi Udruge vinogradara i voćara “Sveti Vinko” Staro Petrovo Selo i već trinasetu godinu zaredom organiziraju svoju nadaleko poznatu i izuzetno dobro posjećenu Martinjsku zabavu. Tako je bilo i sinoć. U prepunoj dvorani Društvenog doma u Starom Petrovom Selu, uz zvuke Tamburaškog sastava “Tkanica”, bogat stol i kapljicu slavio se ovaj važan događaj.

Martinje je uvijek bilo, to je i danas, a bit će i sutra, vrlo važan događaj za svakog vinograda i vinara i sve ljubitelje ove plemenite i dobre kapljice jer se toga dana mošt i službeno pretvara u vino. Ovaj događaj ujedno označava kraj jeseni i početak zime jer su svi radovi u polju gotovi. I ove godine službenu ceremoniju pretvaranja mošta u vino časno i odgovorno je obavio vinski kardinal Vlado Bauer, uz pomoć ministranta, a ključevi svih vinograda staropetrovoselskog kraja predani novom kumu županu Danijelu Marušiću.

Organizatori su osigurali i bogate nagrade za posjetitelje, a najveseliji gosti fešte i ove je godine simbolično “provezeni” u novim tačkama. “Tešku” utrku u tačkama između para Jurčević i Pleša i Vlado Plavac i Franjo Matijašević, ipak su dobili prvospomenuti, no nije bitno tko je pobijedio, bitno je, kažu bilo, dobro se zabaviti.

– Ova godina je za vinogradare bila izuzetno dobra, urodi su solidni, a najveće blago nam je družiti se, imati svoj mir i zanimaciju. Članovi naše udruge su vrijedni, veže nas jedno veliko prijateljstvo, a s radom i aktivnostima nastavljamo dalje. Ima nas četrdesetak članova, međusobno se pomažemo, nabavljamo novu opremu za vinograde, a prekrasno je vidjeti i naše Starce koji su ponovno oživjeli – kaže Ivica Turkalj Kemo, blagajnik i dugogdišnji član Udruge vinogradara i voćara “Sveti Vinko” Staro Petrovo Selo. Sretan je što se tradicija nastavila je i dugogodišnji član udruge Vlado Plavac:

– Nema novaca za koje bih mijenjao svoj mir, vinograd, vinsku kapljicu. Svake godine se trudim napraviti što bolje vino i ugostiti svoje prijatelje, držati vinograd živim i to me drži i zbog toga sam sretan.

Legenda kaže, tko ima dobro vino, ima dobrog prijatelja…

Sinoć se to potvrdilo i na fešti u Starom Petrovom Selu, stoga organizatorima sve čestitke i samo hrabro naprijed!

Foto: Tamara Magdić i Sanja Bukvić

 

no images were found

Komentari
Prethodni članakZanimljive činjenice o hrani koje sigurno niste čuli
Sljedeći članakKOLUMNA – U laži su kratke noge, prepoznat ćete se mnogi /Grga T.