Dan neovisnosti kojega će Hrvatska obilježiti sutra, 8.listopada, državni je praznik i neradni dan.Toga je dana 1991.godine Hrvatski Sabor donio jednoglasnu odluku o Raskidu državnopravnih veza s ostalim republikama i pokrajinama bivše države, SFRJ.

Iznimno značajna odluka Hrvatskog Sabora donesena je nakon što je prethodnog dana istekao tromjesečni moratorij  na ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske koju je Sabor donio 25.lipnja 1991.godine. Stupanje na snagu ove odluke odgođeno je za tri mjeseca na osnovu Brijunske deklaracije , odnosno na zahtjev Europske zajednice koja je tražila da se jugoslavenska kriza pokuša riješiti mirnim putem. Istoga dana kada je istekao moraorij na hrvatsku odluku o samostalnosti, zrakopolovi Jugoslavenske narodne armije bombardirali su povijesnu jezgru Zagreba i Banske dvore u kojima je bilo smješteno tadašnje državno vodstvo Hrvatske na čelu s predsjednikom dr.Franjom Tuđmanom. Zbog tih okolnosti, kao i mogućnosti novih zračnih napada, povjesna je sjednica Hrvatskog Sabora održana 8.listopada 1991. godine u podrumu Inine zgrade u Šubićevoj ulici u Zagrebu.

Povodom Dana neovisnosti čelnici županije, te gradova Slavonski Brod i Nova Gradiška, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici policije, institucija, te udruga civilnog društva, ovih su dana na središnjim spomen obilježjima položili vijence i zapalili svijeće, a u Slavonskom Brodu je i služena misa za domovinu. U nastavku teksta, u cijelosti donosimo i čestitku čelnika županije uz Dan neovisnosti upućenu svim žiteljima Brodsko posavske županije.

Autor: Simonida Tarbuk

Komentari
Prethodni članakMladost (C) konačno uzela 3 boda
Sljedeći članakDjevojke se vratile sa zlatnim, srebrnim i brončanim peharima