Danas se diljem svijeta obilježava Međunarodni dan žena. Tog dana se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola. Prvi Dan žena je obilježen 28. veljače 1909. u SAD-u.
Ideja za obilježavanjem Međunarodnog dana žena pojavila se prvi put početkom 20. stoljeća u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je često dovodila do protesta zbog loših radnih uvjeta. Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila su javno demonstrirale 8. ožujka 1857. u New Yorku. Žene su danas u boljoj poziciji, iako je još uvijek prisutna neravnopravnost i diskriminacija u određenim sferama života.

Bilo da su kućanice, trgovkinje, političarke, inženjerke, žene su važna karika u svakodnevici, a naše sugovornice se slažu da nije lako biti žena. Od njih se očekuje i da vode brigu o djeci, kućanstvu, grade karijeru, rade i u svemu tome pronađu i vrijeme za sebe. Njihove su svakodnevne uloge višestruke, ali često nedovoljno cijenjene.

Darija Bušić vlasnica je obrta Che Che. Dobro je poznata mnogima po svojoj zaraznoj pozitivnoj energiji i optimizmu. Slaže se da ženama nije lako. “Danas su žene u boljoj poziciji, ali to je na neki način dvosjekli mač. Puno vam se stvari nudi, ali puno obaveza s tim dolazi. Imamo puno slobode, ali puno toga što “moramo napraviti”. Tu je posao, obitelj, kuća i sve druge obveze. Treba ostati zdrav uz sve nedaće i sve što život nosi. Svima nam je teško, ali osmijeh i pozitiva su ključ za ljepšu svakodnevicu. I sebe ponekad staviti na prvo mjesto.” – zaključuje.

Naša simpatična sugovornica Ivana radi u ribarnici. To, kaže, nije baš tipično ženski posao, ali sve se može kad se hoće. Posao nije težak i suprug joj svakodnevno pomaže, a mladim djevojkama poručuje da odaberu ono što žele u životu i toga se drže.. “Svima želim sretan Dan žena. Da budu ustrajne, hrabre, uspješne. Glavu gore!” – poručuje.

Ženama je prije bilo jednostavnije, kaže naša sugrađanka Suzana. “Žene su brinule o kućanstvu i obitelji, a danas uz sve to i rade kako bi privređivale za sebe i obitelj. Mnogima je sve te obveze teško uskladiti.” Ali, žene su, naglašava, hrabre, snažne i sposobne ostvariti sve to, i više te nikada ne trebaju sumnjati u sebe.

Nedavno je objavljeno i istraživanje koje je pokazalo da djevojke osjećaju kako ne pripadaju na tehničke fakultete. Valentina je inženjerka građevine i s time se ne slaže. “Svatko bi trebao odabrati zanimanje prema vlastitim preferencijama. Mnogi profesori na fakultetu pozdravljali su činjenicu da sve više žena pohađa tehničke fakultete, a i većina poslodavaca danas ne gleda jesi li muškarac ili žena. Važno je da znaš raditi svoj posao.” – kaže.

Komentari
Prethodni članakUčenici iz Adžamovaca na Županijskoj smotri Lidrano; Mihael Šimunović predložen za Državnu smotru
Sljedeći članakUz Međunarodni dan žena: Cvijeće za djelatnice Gradske uprave