Iz Oriovca, Donjih Andrijevaca, Trnjana, Starog Petrovog Sela pa čak i Đakova na ranojutarnju ljetnu praksu u kupinjak slavonskobrodske Srednje škole Matije Antuna Reljkovića, stigli su i danas učenici koji najesen upisuju druge razrede. Prema svojim zanimanjima raspoređeni su na školskom gospodarstvu pa je dio njihovih vršnjaka i u povrtnjaku, neki rade na prodaji plodova ubranih tog dana, dok drugi održavaju veliki vanjski prostor u vlasništvu Škole koji je, zapravo, njihova učionica na otvorenom.

Crvene ruke i uprljane majice ne smetaju nikomu. Štoviše, sretni su jer mogu učiti i družiti se.

– ” Nije nam žao što smo upisale ‘poljoprivrednu’ školu, iako nakon nje želimo u sasvim drugom smjeru, na policijsku akademiju. Ljetni su praznici pa se ide kasno leći, nekad i oko dva, ali ipak se uspijemo ustati u pet sati ujutro kako bismo stigle na bus. Ovo nije težak posao, a usput pjevamo i pričamo, tako da vrijeme brzo prođe.” – rekle su Katarina i Lara iz Donjih Andrijevaca i Oriovca koje su upravo završile prvi razred srednje škole, a praksu odrađuju u srpnju jer im u kolovozu prijevoz do škole nije ‘pokriven’.

Vrijedni učenici su itekako morali zasukati rukave dok većina njihovih vršnjaka spava i uživa u ljetnom odmoru jer su, osim redovne prodaje, brojni građani unaprijed naručili svoju mjericu kupina pa su samo za njih morali pobrati čak stotinu kila tih ukusnih i zdravih plodova.

– ” Moramo odraditi trinaest dana obavezne ljetne prakse. Nekad nas je više, nekad manje pa ovisno o tomu ide intenzitet branja i količina koju u danu moramo ispuniti. Danas svatko mora nabrati po deset mjerica. Nije nam teško.” – za SBplus kazala je Jadranka Valić koja iz Trnjana svako jutro dolazi biciklom, što znači da samo u jednom smjeru ‘pedalira’ od pola sata do 40 minuta. No, kako kaže, to više radi zbog sebe.

Jadranka koja je završila prvi razred smjera ‘agroturistički tehničar’ ujedno je i zabavljačica cijele svoje skupine pa je zadužena za puštanje glazbe, a dok profesor ne gleda izvode se i psine poput gađanja malinama. U svakom slučaju, smijeha i zabave ne nedostaje.

– ” Ovdje je ipak malo opušteniji odnos nego u učionici. Trudimo se da učenici rade, nešto nauče, ali i da im bude zabavno jer su ipak za sve sada ljetni praznici. Kupine najčešće beru skupine od deset do petnaest učenika, a počinjemo vrlo rano, već u sedam sati kada vani još nije toliko vruće. Oko devet imamo pauzu i nakon toga dovršimo posao, ovisno o narudžbama za taj dan. Puno se građana i samo posluži našim plodovima, a da bi se to spriječilo bilo bi potrebno ograditi cijelo školsko imanje, što je nemoguće, tako da i dalje imamo krađa, posebice kukuruza, ali i luka te ostalog povrća iz našeg vrta.” – za SBplus kazao je nastavnik stručnih predmeta, Tomislav Ferić, agronom koji nije mogao ni sanjati da će jednog dana raditi sa srednjoškolcima.

Neplaćena ljetna praksa učenicima koji, osim što tako uče, na školskom gospodarstvu korisne poslove obavljaju besplatno, ali i jednak tretman profesora koji ljeti s njima rade, dok je većina njihovih kolega slobodna, za što primaju jednaku plaću – svakako su neke od ozbiljnijih tema kojima bi se Ministarstvo znanosti i obrazovanja, u sklopu velike reforme strukovnog obrazovanja, također trebalo pozabaviti kada su u pitanju ovakve specifične škole. No, dok je vrijednih ruku učenika i nastavnika slavonskobrodske škole, Brođani mogu uživati u plodovima njihovog rada. 

Izvor: Sbplus

Komentari