Orubico, desna ti je ruka

igrat, pivat,

Kolo na dva štuka!

Čuvajući kulturnu baštinu svoga kraja kroz izvornu pjesmu i narodnu nošnju, članovi Kulturno umjetničkog društva “Marijan Lanosović” iz Orubice večeras su bili uspješni domaćini, 16. Smotre folklora “Kolo na dva štuka”. I ovoga su puta ugostili brojne goste, članove Kulturno umjetničkih društava “Luka Ilić Oriovčanin” iz Oriovca, “Graničari” iz Gunje, Mađarskog kulturno umjetničkog društva “Darda”, “Berislavić” iz Novog Grada i “Vrhovac” iz Karlovačke županije.

Domaćini, članovi KUD-a “Marijan Lanosović” program su smotre otvorili izvedbom svog čuvenog i zaštićenog “kola na dva štuka” i oduševili sve nazočne.

Legenda kaže da prvi službeni zapis “Kola na dva štuka” datira iz 1953. godine, s Međunarodne smotre folklora održane u Zagrebu. Izveo ga je ogranak Seljačke sloge iz Orubice.

Orubičko “Kolo na dva štuka” upisano je u registar Ministarstva kulture kao zaštićena nematerijalna kulturna baština Republike Hrvatske 2013. godine. Zaštićen je način izvedbe kola, u kojem sudjeluje 28 plesača, jednak broj muških i ženskih. Od 14 muških plesača sedam ih pleše dolje, a sedam gornjih tvori štuk. Zaštićen je i način pjevanja, a to je pjesma u tri glasa i dvije glide, što znači da prvo žene pjevaju stih, a muškarci ga zatim ponavljaju. Tako je bilo i ove godine, a posebnost je, ističe predsjednica društva Sabina Štivičić, da su ga ove godine izveli mladi članovi društva. I u potpunosti uspjeli!

Ništa manje bolji nisu bili nastupi ostalih sudionika programa koji su se predstavili specifičnim i autohtonim pjesmama i plesovima krajeva iz kojih su stigli.

Ovogodišnju Smotru “Kolo na dva štuka” pratili su i brojni gosti, saborski zastupnik u bivšem sazivu Sabora Davor Vlaović, župan Brodsko posavske županije Danijel Marušić, pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu i predsjednik Općinskog vijeća Općine Davor Željko Burazović, načelnik Policijske postaje Stara Gradiška Miroslav Matić i direktor Regionalnog vodovoda Davor Matej Severović. Podršku su Orubičanima ove godine pružili i njihovi prijatelji, članovi DVD-a Dubrava, sudionici nedavno održane regate u Davoru.

– Hvala vam lijepa što ste danas s nama, hvala svim sudionicima programa. Trudit ćemo se da se svi danas u našoj Orubici osjećate kao kod kuće. Hvala svim ljudima koji su dali veliki doprinos organizaciji smotre, svima onima koji su svojim radom omogućili da Orubica danas bude Hrvatska u malom – rekla je predsjednica društva Sabina Štivičić.

16. smotru orubičku smotru folklora “Kolo na dva štuka” otvorio je župan Danijel Marušić.

– Hvala vam lijepa što postojite, hvala što nastavljate tradiciju naših predaka. Ono što radite vrijedno je svakog divljenja i samo nastavite u tom pravcu – rekao je, između ostalog, Marušić.

Nakon uspješnog nastupa društava i domaćina, druženje se nastavlja do kasno u noć uz poznate orubičke specijalitete, šarana na rašljama, pohanog šarana, fiš te neizostavne zvuke tamburice.

 

no images were found

Komentari
Prethodni članakDrugačija kampanja nego ostale, ovaj puta biciklima, sigurnim smjerom startala Narodna koalicija
Sljedeći članakSlavča d.o.o. – Obavijest korisnicima vode za piće