Od 2006. godine obitelj Matijašević ozbiljno se bavi poljoprivredom, u Dragalić su doselili 2003. godine i počeli se baviti ratarstvom, svinjogojstvom i konjogojstvom.

-” Suprug se najviše bavi ratarstvom, dok ja i djeca više bavimo svinjogojstvom i konjogojstvom, no s konjima smo krenuli iz ljubavi a sada se pretvorilo u posao.” – prisjetila se samih početaka Katica Matijašević

-” Svinje su na početku bile isključivo za naše potrebe, kroz par godina smo povećali broj i odlučili se za ozbiljniji posao.”

Situacija s pandemijom koronavirusa obitelji Matijašević nije stvorila probleme

-” Ratarski poslovi odvijali su se bez problema. Slali smo poštom svoje proizvode, ljudi koji su bili u izolaciji zvali su nas i naručivali suhomesnate proizvode, meso, prodaja je posljednjih mjesec dana putem društevnih mreža dobro išla. Snašli smo se.”

Obitelj je na okupu, stariji sin već je četiri godine u Njemačkoj i planira se vratiti kući do kraja godine kako bi nastavio posao na obiteljskom imanju. Kćer Kristina ima 17 godina i obožava raditi na polju, kako kaže, ništa joj nije problem. Uživa u svim fazama, od sjetve do žetve, a konji su tek posebna ljubav.

-” Kćer je završila za kuhara i trenutno radi, druga je učenica Poljoprivredne škole, na njima je odluka što žele raditi u budućnosti, a mi bi naravno voljeli da ostanu na OPG-u. Sve poslove obavljamo u krugu obitelji, imamo sreću da djeca vole život na selu i pomažu u svim poslovima.”

Na 90 hektara zemlje uzgajaju ječam, kukuruz, soju, repicu, žito, a problem stvara zemlja u najmu.

-” Isplati se, ne računamo svoj rad jer tko je naučio raditi na zemlji od poljoprivrede može živjeti. Nadamo se da će se riješiti ta situacija sa zemljom i plaćanjem najma. Zadovoljni smo s poticajima, bez njih bi bilo puno teže raditi i širiti gospodsrstvo.” – zaključila je Katica Matijašević

Obitelj Matijašević sigurno je uzor i u Dragaliću i ljudima koji žele u Hrvatskoj živjeti od zemlje i poljoprivrede. No ono što je iznad svega, jest velika sloga svih članova obitelji. 

 

Komentari