Od sutra 11.svibnja  kreće treća faza popuštanja mjera borbe protiv koronavirusa. Nastava nije obvezna, škole su provele anketu u kojoj se roditelji trebaju izjasniti o tome hoće li poslati svoje dijete na nastavu ili ne. Kakva je situacija u OŠ “Mato Lovrak” rekla je ravnateljica Vesna Lončar Cindrić:

-” Imamo tri potpisane izjave, od ponedjeljka kreću tri učenika u našu školu, dva su prvašića i jedan je učenik četvrtog razreda. Škole će naravno poštivati epidemiološke mjere, djeca ulaze na svoj uobičajeni ulaz, učiteljica će ih dočekati, dezinficirat će ruke, preobut će se u školske papuče dok će u razredu sjediti razdvojeno.”

Učenici osmih razreda su bolna točka

-” Što se tiče profesionalnog usmjeravanja i predstavljanja drugih škola, sve što dobijemo od srednjih škola naši učenici mogu pronaći na web stranici škole, točnije na stranici knjižnice. Naša pedagoginja je u timovima s osmašima, oni su u stalnoj komunikaciji. Sad će intenzivirati razgovore s učenicima jer još nije otvoren službeni portal za upise.”  

Ocjene se nisu značajnije promijenile, naglašava ravnateljica Vesna 

-” Na prošloj sjednici učiteljskog vijeća razgovarali smo o dodatnoj pomoći učenicima, nije došlo do samog spuštanja ocjena, to je dobar znak. Imamo mali broj učenika s kojima smo u otežanoj komunikaciji zbog obiteljskih odnosa. S takvim učenicima komuniciramo putem pošte, šaljemo im materijale za učenje, a oni te iste donesu i ubace u školski sandučić jer najčešće nemaju sredstva za poslati poštom.”  

Bez obzira na mjere ipak je preporučeno ostati kod kuće koliko je to moguće. Školska i dječja igrališta su ponovno otvorena, pa se i djeca ponovno okupljaju

-” Djeca su upoznata sa situacijom onoliko koliko im to roditelji objasne i prenesu. Učenici koji dođu u školu dobit će upute za ponašanje. Imamo izlaz na terasu, pa održavanje nastave neće biti problem, ukoliko djeca s Urija budu na igralištu za vrijeme nastave morat ćemo ih zamoliti da u to vrijeme ne dolaze.”

Iako su se učenici pripremali i veselili, školska natjecanja ipak se ne održavaju

-” Ove godine smo imali djecu s krasnim i visokim plasmanima na županijskim i državnim natjecanjima. Jako nam je žao što je sve stalo, još uvijek nada tinja da će se možda poneka natjecanja i održati, jer su učenici i njihovi učenici uistinu puno radili i pripremali se.”

-” Ovakvu turbulentnu godinu bez obzira na staž nitko u prosvjeti još nije imao. Učitelji dolaze i s čežnjom gledaju u prazne učionice, rado bi počeli raditi u normalnim uvjetima. U školi smo sve očistili, dezinficirali, nadamo se da će mjere za dva tjedna biti blaže kako bi se veći dio djece vratio u školu. Radujemo se povratku djece u školu jer je zvono već zahrđalo.”

Učenici u školi mogu biti u razrednoj nastavi oko 3 do 4 školska sata dnevno (najmanje 16 sati tjedno) jer se održava samo nastava koju izvodi njihov učitelj razredne nastave. Međutim, materijale i zadaće koje pripremaju i drugi učitelji (Vjeronauk, Strani jezik, Informatika) učenicima koji dolaze na nastavu u školu mogu predati učitelji razredne nastave, iako su ih pripremili drugi učitelji. Preporuka je da po mogućnosti samo jedan učitelj bude s učenicima u direktnom kontaktu. Međutim, ako roditelji rade, onda je preporuka da se materijali i zadaci više ne šalju roditeljima za one učenike koji su na nastavi u školi.

 

Komentari