Stara je izreka da slonovi nikad ne zaboravljaju. Tome bi se moglo dodati da gotovo nikada ne spavaju. Znanstvenici su utvrdili da najveći kopneni sisavci u divljini u prosjeku spavaju dva sata dnevno, a ima i dana kada uopće ne spavaju, i to čine uglavnom na nogama.

Nijedan sisavac ne spava kraće od slonova. Prijašnja istraživanja pokazala su da slonovi u zatočeništvu spavaju od četiri do šest sati.

“San treba proučavati u prirodnom okruženju životinje, jedino ga tako u potpunosti možemo razumijeti”, rekao je profesor Paul Manger s južnoafričkog sveučilišta Witwatersrand koji je svoj rad objavio u časopisu PLOS ONE.

Znanstvenici su 35 dana pratili dvije slonice u bocvanskom nacionalnom parku Chobe. Podatke o tome koliko su spavale dobili su iz uređaja veličine ručnog sata koji im je umetnut pod kožu i za životinje nije bio štetan. Satelitskom ogrlicom i žiroskopom pratili su gdje se nalaze i u kojem položaju spavaju.

“Mislimo da su te dvije slonice dobar reprezentativni uzorak cijele populacije”, rekao je Manger, iako se nada da će u budućnosti moći obavljati istraživanja na većem broju slonova, uključujući mužjake.

Slonice su znale biti bez sna i do 46 sati i istodobno su prohodale tridesetak kilometara, vjerojatno izbjegavajući neku prijetnju, možda krivolovce ili lavove, rekao je Manger.

Obično spavaju negdje između dva i šest sati ujutro. Nakon besane noći, ne nadoknađuju propušteno. Maksimalna zabilježena duljina sna bila je pet sati. Samo 17 posto vremena provedenog spavajući bilo je u ležećem položaju.

Idući najkraći spavači među sisavcima vjerojatno su konji, s tri sata u prosjeku dnevno. Ljudi u prosjeku spavaju od šest do devet sati.

“Pretpostavljali smo da će slonovi najmanje spavati među sisavcima jer su najveći”, kazao je Manger.

Među sisavcima je općenito pravilo da oni manji spavaju duže.

“Zašto je to tako, nisamo sigurni. San je jedna od bioloških zagonetki, a zajedno s jelom i reprodukcijom jedan je od bioloških imperativa. Moramo spavati kako bismo preživjeli”, rekao je Manger.

Kako slonovi preživljavaju s tako malo sna, nije jasno. A rijetko i sanjaju.

Tek svaku treću ili četvrtu noć slonice su iskusile REM fazu sna, koja je povezana sa sanjanjem i opuštanjem mišićnog tonusa

“REM faza često se povezuje s učvršćivanjem sjećanja. Međutim, mi znamo da slonovi dobro pamte, pa je ovo otkriće kontradiktorno središnjoj hipotezi o REM fazi sna”, rekao je Manger.

Izvor: geek.hr

Komentari
Prethodni članakGodišnja skupština HPD „Tomislav“ Cernik: 112 godina s glazbom / photo
Sljedeći članakJavni poziv za podnošenje prijedloga za dodjelu javnih priznanja Općine Rešetari u 2017. godini