Na sreću, trkačica je u svojoj kutiji prve pomoći imala ampule deksametazona koje je ponijela jer je alergična na ubode insekata

Trebala je to biti samo još jedna u nizu utrka vukovarskog policajca i dugogodišnjeg ultramaratonca Stjepana Ćošića koji je sudjelovao na trail ultramaratonu „Dilj trail-46 km“. Međutim, Ćosić je na svojoj 200. utrci, u kojoj je sudjelovalo 26 natjecatelja među kojima je bilo i šest žena, spasio život 25-godišnjoj natjecateljici iz Slavonskog Broda koju je ugrizao stršljen. Prema pojašnjenju Ćošića, trail utrke uključuju hodanje, planinarenje i trčanje po različitim prirodnim terenima po označenim stazama te su same po sebi avantura, javlja Večernji list 

Na ovoj izuzetno teškoj i zahtjevnoj utrci po planinskim stazama kroz šumu po Dilj planini, svaki natjecatelj je morao imati prvu pomoć, mobitel i vodu, a na startnom broju koji svaki trkač nosi na prsima, imali su SOS broj za slučaj ozljede ili gubljenja te je i Hrvatska gorska služba spašavanja bila uključena u osiguranje utrke u slučaju potrebe za njihovim angažmanom. Na otprilike 23. kilometru utrke Ćošić je čuo vrisak i poziv u pomoć trkačice na stazi ispred njega.  

– U prvi trenutak sam pomislio da se ozlijedila, vjerojatno uganula zglob ili nešto slično. Kada sam pritrčao bliže, rekla je da su je izboli stršljeni. Tada sam i sam vidio roj stršljena iznad i oko nje, rekao je Ćošić. 

Odmah je uočio i da se gnijezdo stršljena nalazi na drvetu na samoj traci kretanja trkača. Pri tome su se ona i natjecateljica kojoj je život bio u opasnosti, nalazili na nepristupačnom terenu na oko pet do šest kilometara od naseljenog mjesta i asfaltirane ceste. Taj dio staze prolazi kroz gusto i neprohodno raslinje koje je raskrčeno tek za širinu jedne osobe, a natjecatelji su se jedino tom stazom mogli kretati. Stjepan se probijao kroz gusto raslinje i izderao noge, pokušavajući što prije doći do trkačice, pazeći da i njega roj ne napadne. Na sreću, trkačica je u svojoj kutiji prve pomoći imala ampule deksametazona koje je ponijela jer je alergična na ubode insekata.

– Odmaknuo sam je od roja stršljena i ona je iz svoje kutije prve pomoći izvadila dvije injekcije. Inače radi kao medicinska sestra. Rekla je da joj otječe jezik i da joj ruke trnu te me zamolila da joj ja dam injekciju u venu. Nikada u životu nisam nikome dao nikakvu injekciju, a kamoli u ovakvoj stresnoj situaciji i još u venu. Dao sam joj jednu injekciju, potom je izvadila još jednu te sam joj i drugu dao. Plakala je. Tješio sam je da će preživjeti i da će sve biti dobro – kazao je Ćošić.

Potom je s njenog mobitela nazvao SOS broj te javio što se dogodilo i gdje se nalaze. Dozvao je i ostale trkače da im priteknu u pomoć, znajući da iza njih ima dva, tri trkača. Trkače koji su pristigli također su napali stršljeni, no zajedno su uspjeli povesti djevojku stazom.

Poslije svega Ćošić je nastavio trčati, ali je prije unesrećenu trkačicu prepustio brizi trojici trkača do dolaska motociklista koji je motorom Crosserom došao po unesrećenu kako bi je na najbrži mogući način prevezao do vozila hitne medicinske pomoći koje je čekalo na rubu šume

– Za sebe ne mislim da sam heroj, već da sam postupio kao što bi postupila i velika većina trkača. Igrom slučaja ili sudbine, dogodilo se da baš ja budem taj koji će biti najbliži izbodenoj trkačici i koji će prvi doći do nje. Trkačici je pružena pomoć i sve je dobro završilo – rekao je Stjepan.

O događaju se oglasila i sama 25-godišnja natjecateljica koja je rekla kako želi zahvaliti velikom heroju, policajcu Stjepanu Čošiću.

– Jako je to hrabro odradio, ni u jednom trenutku nije posustao, za sve se izborio, on je za mene učinio veliko djelo, ovo je moj novi početak. Ne možete zahvaliti dovoljno kad je vaš život spasila jedna divna i hrabra osoba. Mislila sam da se takvo što samo u filmovima događa i, vjerujte, nisu nimalo ugodni ubodi, pekli su, boljeli. Evo i nekoliko dana poslije još uvijek bole i svrbe, ali bitno je da je glava ostala živa i sretna sam zbog pomoći hrabrog policajca, rekla je natjecateljica.  

Trkačica je izbrojila čak 30 uboda, a i niz drugih trkača doživjelo po desetak i više uboda stršljena, a jedan je trkač iz Preloga zbog uboda zadržan u bolnici. Samo je 16 trkača završilo utrku, a Stjepan je naposljetku završio utrku na 3. mjestu. Njegova humanost i prisebnost idu rame uz rame s njegovim sportskim duhom i odličnim rezultatom. 

Izvor/Foto: Večernji list 

 

Komentari