Spoj slavonskih običaja i tradicije, likovne umjetnosti i arhitekture, bogate gastro i eno ponude nalazi se u novouređenom Slavonskom dućanu u Novoj Gradiški, točnije u Ulici Slavonskih graničara. Jedinstven, prekrasno uređen dućan u kojem ćete moći kupiti sve proizvode domaćih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva.

Sjajna je to priča koja okuplja i povezuje domaće OPG-e s područja Nove Gradiške, a uključuje Općinu Cernik, Okučane, Novu Kapelu, Staro Petrovo Selo, Davor i Rešetare.

Posjetitelji su imali priliku vidjeti kako se na policama nalazi raskošan asortiman prehrambenih proizvoda, ručno rađeni suveniri tradicionalnih etno odjevnih i uporabnih predmeta ukrašenih zlatovezom koji dolaze izravno od vrijednih ruku vlasnika domaćih OPG-ova s područja grada Nova Gradiška i šest okolnih općina. Rezultat je to dugogodišnjeg procesa – u koju se krenulo prije dvije godine, a kako je naglasio gradonačelnik Vinko Grgić, nastavit će se i u Austriji.

Uz domaće „majstore“ vinare, proizvođače sira, meda, džemova, tjestenine, kolača, prirodne kozmetike, odjeće i obuće, u „Slavonskom dućanu“ proizvode nudi i nekolicina proizvođača iz Brodsko posavske, Sisačko moslavačke, Požeško-slavonske i Osječko baranjske županije, a u svakom su trenutku dobro došli i svi ostali zainteresirani. Grad Nova Gradiška opremanjem ovog prostora nudi mogućnost kvalitetnije promocije i lakšeg plasmana proizvoda vlasnicima lokalnih OPG-ova te bogatu ponudu svim ljubiteljima tradicionalnih slavonskih proizvoda.

–” Ovo je priča o domaćem, autohtonom proizvodu, priča koja ima svoju povijest i cilj i koja će, vjerujem, pomoći svim našim izlagačima da prezentiraju i prodaju svoje proizvode i na kraju, žive od svoga rada. Ovo je priča koja povezuje Grad Novu Gradišku, općine, sve nas i stoga je treba podržati. Bili smo u malom prostoru nekoliko metara dalje, no shvatili smo kako je potreba puno veća, grad je od Ministarstva dobio potporu za ovaj prostor a uložili smo oko 750.000,00 kuna sredstava, no zahvaljujem i poreznim obveznicima koji su također sudjelovali. Problem naših OPG-ovaca je što proizvode vrhunske, kvalitetne proizvode a nemaju ih gdje plasirati. Domaći proizvodi završe na dnu polica u dućanima, nemaju sredstava kako bi ih plasirali i zaradili ono što zaslužuju. Ovo je tek početak, svi naši mali susjedni proizvođači pa i oni iz udaljenih mjesta moći će prezentirati svoje proizvode. Unutar mnogih gradova postoje ovakvi centri za degustaciju. Ovdje možete dovesti svoje prijatelje, kako bi pojeli i popili kvalitetno i domaće. Nastavljamo ovu priču, situacija s koronom nas je usporila, no zasigurno ćemo proširiti našu ponudu na Austriju. Ovom promjenom pomažemo našim vrijednim poljoprivrednicima koji stvaraju čudesne proizvode, no nemaju ih gdje plasirati” – istaknuo je gradonačelnik Vinko Grgić.

-” Vjerujem kako je ovaj dućan prekrasan objekt koji je još jedna perjanica u našem gradu, uz susjedne općine i zadrugare koji će svoje proizvode plasirati preko našeg Slavonskog dućana širom svijeta. Svi koji posjete Novu Gradišku vjerujem kako će posjetiti ovaj dućan i okusiti Slavoniju. Zahvaljujem gradonačelniku koji nas podržava, nadamo se proširenju i sudjelovanju velikog broja OPG-ovaca” – rekao je na otvorenju načelnik Općine Cernik Vitomir Žakić.

-” Imamo zastupljene obrte, domaću radinost, točnije 64 poslovna partnera, u planu je izlazak na sajmove i otvaranje trgovina izvan Nova Gradiške. Ovdje ćemo ugostiti razne udruge i slične djelatnosti iz cijele Hrvatske. Slavonski dućan djeluje i radi u sklopu Zajednice proizvođača novogradiškoga kraja, postoji interes i drugih općina, svi koji žele, mogu se uz minimalni udjel pridružiti. U asortiman su dobrodošli svi proizvodi no radimo na odabiru, idemo na proizvode koji su traženi na tržištu jer ne možemo primiti baš sve zbog prostora” – upravitelj Zajednice proizvođača novogradiškoga kraja Milan Rosić.

Svojim dolaskom i sudjelovanjem, potporu otvaranju Slavonskog dućana dali su i predsjednik Zadruge, načelnik Općine Cernik Vitomir Žakić, gradonačelnik Vinko Grgić, zamjenici gradonačelnika Borislav Vidošić i Ivana Trupina, direktorica Turističke zajednice Nova Gradiška Dinka Matijević, predstojnik Ureda predsjednika Republike Hrvatske Bartol Šimunić, voditelj Slavonskog dućana Milan Rosić, saborski zastupnik Davor Vlaović. 

Poljoprivrednici su razočarani sve zahtjevnijim plasiranjem proizvoda, a Slavonski dućan je odlična prilika za početak i mogućnost zarade, a gradu i Turističkoj zajednici odlična promocija tradicije našeg kraja. Prilika je ovo, da se u Novoj Gradiški mogu kupiti proizvodi ovog podneblja i da se radi o domaćem, na tragu tradicijskog, čime svakako čuvamo i našu baštinu.

Svakako navratite u Slavonski dućan, ili pogledajte u našoj fotogaleriji što sve možete pronaći kao poklon sebi ili bližnjima. U planu je, kako je naglašeno da se ovom projektu pridruže i ostale općine na ovom našem području, kao i proširenje izvan Hrvatske.

Komentari
Prethodni članakGradonačelnik Vinko Grgić: Ide novi Program „Zaželi”, posao će dobiti 60 žena s područja grada
Sljedeći članakNa adrese poljoprivrednika novih 130 ugovora vrijednih više od 45 milijuna kuna