Uz rakiju, žitna polja i bećarac, konji su valjda jedini iskonski sinonim za Slavoniju .Jer, osjećaš li se Slavoncem, bez konja ne možeš. O ljepoti, gracioznosti i plemenitosti konja od pamtivjeka je pjevao puk, a zasluženo su mu mjesto osigurali i najveći slavonski majstori pera.

Članovi Udruge za promicanje kulturnih i tradicijskih vrijednosti “Pokladno jahanje ” Bodovaljci, s  tom će se tvrdnjom, zasigurno složiti. Nakon što su uspješno  od zaborava otrgnuli stari običaj pokladnog jahanja, za Slavonce, mještane Brodsko posavske županije, novogradiškog kraja, ali i sve potencijalne turiste koji otkrivaju ljepotu ruralnog prostora, ovih su dana osmislili novi sadržaj.

 

Riječ je o jedinstvenoj manifestaciji “Utrka slavonskih zaprega, Bodovaljci 2013.” najavljenoj po prvi puta za 14.dan mjeseca srpnja. Jer, tradiciju valja sačuvati, a običaje revitalizirati. Još kada ste u svemu prvi, događaj itakeko ima značaj i težinu. Kako kažu članovi Udruge, manifestacija će, po prvi puta na našem području, ponuditi utrku revijalne vožnje slavonskih zaprega i takozvano teklićko jahanje.

Kako nijedan pravi Slavonac ne ide daleko od rodnog kraja, manifestacija će se dogoditi u Bodovaljcima na imanju Obiteljsko poljoprivrednog gospodarstva Matijević u nedjelju, 14.srpnja od 16 sati. Na utrci će sudjelovati desetak konjskih zaprega i petnaest jahača koji će prezentirati umijeće u preciznosti i brzoj vožnji između čunjeva, a sve pod budnim okom stručnog ocjenjivačkog suda koji će, potom, progalsiti i najuspješnije.

 

Gdje je slavonska fešta, tu je, svakako, i nezaobilazna , nadaleko proslavljena gastronomija. Manifestaciju će, stoga, pratiti i natjecanje u pripravljanju fiša za koji će se pobrinuti prekaljeni fišmajstori, a gotovi proizvod, u formi provjerenih domaćina, organizatori će ponuditi svim posjetiteljima. 

Doživite ljepotu Slavonije, okuse i mirise ruralnog, provjerite zašto je konj i danas najplemenitija životinja i budite dragi gosti članova Udruge za promicanje kulturnih i tradicijskih vrijednosti “Pokladno jahanje” Bodovaljci.

Autor: Simonida Tarbuk

Komentari
Prethodni članakEuropska kartica zdravstvenog osiguranja – besplatna, u roku od 8 dana
Sljedeći članak“Suprotnosti”