Stvaraju probleme: Na popisu opasnih su i rak koji prenosi račju kugu, napuhača koja je otrovna, kornjače koje nam izjedaju žabe, alga koja guši Jadran.
Američki mramorni rakovi česti su stanovnici kućnih akvarija. Nekom je dosadio i izbacio ga je u jezero Šoderica kod Koprivnice. Razmnožio se i postao problem za cijelu državu.

To je samo jedna od 23 vrste životinja i 14 vrsta biljaka koje su se prije 10-ak dana našle na crnoj listi Europske unije. Postali su toliko invazivni da ugrožavaju autohtone životinjske vrste.

Prema zadnjim podacima, borba s njima, ali i prevencija useljavanja drugih vrsta, zemlje Europe godišnje košta gotovo 90 milijardi kuna.

Kao neprijatelj broj jedan istaknut je tigrasti komarac. Osim što je agresivniji od domaćih vrsta krvopija, prenosi i opasni zika virus. Za većinu tih problema odgovorni su isključivo ljudi. Tako se velikim uvozom voća i povrća iz Španjolske proširio španjolski puž golać. Puno bolje podnosi sušu, otporniji je od drugih i hermafrodit je – ima i muške i ženske spolne organe.

Druge, pak, vrste, kao što je alga kaulerpa taksifolia, došla je uz pomoć brodova. Brzo se razmnožila u Jadranu i doslovno počela gušiti domaće morsko bilje.

U našem moru sve je češći gost riba srebrnopruga napuhača. Dubrovačkim ribarima se sve češće upliće u mreže. Obzirom da je jako otrovna, smije ju se primiti isključivo u debelim rukavicama.

Od ostalih vrsta s popisa biolozi su u Hrvatskoj pronašli i mungose koje su naselili po otocima zbog borbe sa zmijama. Lijepa naša svidjela se inutrijama, velikim glodavcima koje su prije uzgajali zbog krzna, piše Državni zavod za zaštitu prirode.

Probleme stvara i 500.000 rakuna koji haraju Europom. Prema njemačkim medijima, za njihovo razmnožavanje krivi su nacisti koji su ih 40-ih godina pustili na slobodu. Brzo su se uspjeli razmnožiti.

Racoon | Autor: Patrick Pleul/DPA/PIXSELL

Izvor: 24. sata

Komentari
Prethodni članakStotinjak hodočasnika iz Požeške biskupije na Svjetskom danu mladih u Poljskoj
Sljedeći članakPrilika za poduzetnike “E-impuls”