Sinoć je održana 4. sjednica Skupštine Udruženja obrtnika Nova Gradiška u Pansionu “Slavonski biser”. Pozdravnu riječ održao je Predsjednik Udruženja obrtnika Nova Gradiška, Tomislav Šimić, te tom prilikom poželio dobrodošlicu gostima dogradonačelnici grada Nova Gradiška Mireli Glavaš, predsjednici Obrtničke komore Brodsko – posavske županije Jeleni Ivaniš, predsjednici Udruženja obrtnika  Slavonski Brod Anki Šakić, predstavniku HEP opskrbe za regiju Istok Tomislavu Miloševiću i počasnom doživotnom predsjedniku Udruženja Milanu Krpanu.

Prema Izvješću Šimića Udruženje je kroz rad i aktivnosti tijela, strukovni rad, kroz cehove, te rad stručne službe ostvarilo svoje zadatke. U ukupnom broju obrtnika na razini Županije Udruženje sudjeluje sa 27.08 %, dok u ukupnom broju registriranih obrta u Republici Hrvatskoj novogradiški obrtnici čine 0.8 %. Broj ukupno registriranih aktivnih obrta za prošlu godinu je 577. Nažalost u 2015. godini nastavio se trend smanjenja broja registriranih obrta zbog cjelokupne gospodarske situacije, te otežanih uvjeta poslovanja. U ukupnom broju registriranih obrta najzastupljenija je uslužna djelatnost koju slijede trgovina te proizvodne djelatnosti.

Tijekom 2015. godine održane su ukupno tri sjednice Skupštine Udruženja, a Nadzorni odbor je u skladu s svojim zadaćama redovito obavljao  zadatke. Inicirani su sastanci s predstavnicima lokalne samouprave, posebno s Gradonačelnikom Grada Nove Gradiške i zamjenikom vezano za problematiku i stanje obrtništva u našem Gradu. Surađivalo se i s Brodsko – posavskom županijom, CTR-om, Industrijskim parkom Nova Gradiška, LAG-om Zapadna Slavonija, Turističkom zajednicom Grada Nova Gradiška, Industrijsko – obrtničkom školom, inspekcijskim službama, te mnogim drugima.

Iz svega se može zaključiti kako je u 2015. godini glavno obilježje poslovanja obrtništva bilo stagniranje i pad gospodarskih aktivnosti, otežani uvjeti poslovanja uz veliki udio sive ekonomije, te otežana naplata potraživanja. Na Skupštini je iznesen i podatak o financijskom rezultatu na kraju godine, a riječ je o višku prihoda nad rashodima u iznosu od oko 73,000.00 kuna.

Dobre vijesti za obrtnike iznio je  predstavnik HEP opskrbe za regiju Istok, Tomislav Milošević. HEP Opskrba koristi svaku priliku za uključivanje u projekte kojima se potiče rast i razvoj poslovanja malog i srednjeg poduzetništva te očuvanje bogate obrtničke tradicije na ovim prostorima. Hrvatska obrtnička komora okuplja gotovo 77.000 obrta koji čine respektabilan udio u gospodarstvu Republike Hrvatske. S novom ponudom za obrtnike ušteda će iznositi od 20 do 30%, a u Slavoniji se u akciju uključilo oko 10 000 obrtnika. Riječ je o novom paketu opskrbe električnom energijom za obrtnike. Sporazumom između HOK-a i HEP Opskrbe, potpisanog krajem prošle godine u sklopu projekta Zajednička nabava – HOK ZNA, osigurana je pravna podloga za povoljnije uvjete opskrbe električnom energijom za sve članove Hrvatske obrtničke komore. Sporazumi s područnim obrtničkim komorama konkretizacija su dogovorene suradnje HOK-a i HEP Opskrbe. U tom dijelu Milošević će pomoći svim obrtnicima na području regije Istok koja je u njegovoj nadležnosti.

Obrtnici svakako imaju razloga za optimizam, jer dogradonačelnica za gospodarstvo, Mirela Glavaš, na funkciju dolazi upravo iz sfere obrtništva. Dugogodišnje iskustvo  znanje i informiranost u tom području Glavaš će iskoristiti za poboljšanje poslovanja obrtnika u našem Gradu. Mišljenja je kako registrirane obrtnike koji godinama uredno plaćaju sve svoje obaveze i davanja i ne bježe od propisanih zakonskih obaveza, treba još više poduprijeti, a za crno tržite kaže kako ga moramo minimizirati. Svoj rad i aktivnosti dogradonačelnica je usmjerila na jačanje poduzetnišva, obrtništva, gospodarstva i povećanja broja zaposlenih, a znakovito je najavila uvođenje novih mjera upravo u smjeru svoje vizije razvoja Grada.

no images were found

Komentari
Prethodni članakUtrka mira u Novoj Gradiški
Sljedeći članakMajčin dan u Udruzi “Hrabro dijete” / Foto