Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs koncem prošlog tjedna najavio je da će se i u školama gledati Svjetsko prvenstvo, ako većina tako odluči. Jedini uvjet je da se propušteno gradivo nadoknadi. Njegove su izjave uzburkale struku.

Školska pedagoginja Ivana Gašparac za N1 je objasnila kako se početkom godine donosi plan i program rada škole, no da određena odstupanja mogu postojati. Međutim, Svjetsko prvenstvo u nogometu ne vidi kao jedan od razloga za odstupanje od predviđenog plana. – Ne prate svi nogomet, niti ga moraju pratiti. Ishode svi učenici trebaju usvojiti. Ne vidim zašto bi se gubilo 90 minuta od nastave za nešto što nema veze sa samom nastavom, rekla je Gašparac za N1.

Fuchs je rekao da će se propušteno gradivo, u slučaju gledanja utakmice u školi, morati nadoknaditi. Gašparac se na to posebno osvrnula pa istaknula da nema potrebe za nadoknadom.

– Svi su bili zabrinuti za nadoknade koje su nastale zbog potresa, online nastave i štrajka učitelja, a za nadoknade ovakvog tipa stvarno nema potrebe. Zašto bi učitelj koji je na svom radnom mjestu unutar radnog vremena bio prisiljen odrađivati nadoknade, pogotovo ako se ne slaže s odlukom da se gleda, a nije nikakva izvanredna situacija da bi se moralo, mišljenje je školske pedagoginje. Također ističe da se sve ono pozitivno što bi gledanje nogometa moglo donijeti – kao što je osjećaj zajedništva i nacionalnog ponosa – već obrađuje kroz nastavu i projekte.

Upitali smo i vas za mišljenje, anketa na Instagramu domaćeg radija pokazala je sljedeće:

Hrvatska nogometna reprezentacija prvu će utakmicu na Svjetskom prvenstvu, protiv Maroka, odigrati danas, 23. studenog u 11 sati. Uoči te utakmice neke su škole već najavile da će nastavni satovi biti – skraćeni. U osnovnoj školi ‘Bol’ u Splitu zbog utakmice će se za deset minuta skraćivati nastavni sati.

O svemu se tijekom vikenda oglasila i bivša ministrica, profesorica varaždinskog FOI-ja Blaženka Divjak. Na svojim je društvenim mrežama izrazila šok i nevjericu kad je čula što je rekao njen nasljednik. Istaknula je da ne vidi kako je za učenike dobro da prate Svjetsko prvenstvo, a onda se dotakla i etičke komponente.

– Poginule su i povrijeđene na tisuće potplaćenih stranih radnika te bismo trebali razmisliti o bojkotu Svjetskog prvenstva u Kataru i njegovih sponzora, a ne o preporuci gledanja. O tome bismo trebali govoriti učenicima jer je to moralna i etička dilema, koja može naći svoje mjesto u kurikulumu npr. Međupredmetne teme Građanskog odgoja i obrazovanja, očitala je bukvicu Divjak svojem nasljedniku, kazala je Divjak.

Foto: navijači iz Ljupine

Komentari
Prethodni članakGradsko vijeće: Hoće li Novogradiščani dobiti farmu svinja, što je s plaćama vatrogasaca i djelatnika vrtića?!
Sljedeći članak“U banci” nova predstava Kazališne udruge glumaca amatera Kugla