„Aktualni sat” danas održane 12. sjednice Gradskog vijeća Grada Nova Gradiška na „svjetlo dana” iznio je sve gradske teme i dileme o kojima se ovih dana u gradu naveliko priča i lamentira.

O čemu se, zapravo, radi i što je ovoga puta bilo u fokusu interesa gradskih vijećnika iskazali su na uobičajenom „aktualcu” koji se ovoga puta, zbog složenosti tema i dilema produljio na nešto duže vrijeme.

Što je s isplatom plaća djelatnicima Javne vatrogasne postrojbe i Dječjeg vrtića Nova Gradiška, gdje je „zapelo” i u čemu je problem te hoćemo li dobiti farmu svinja tvrtke „Širjan” d.o.o. na prostoru kod autoceste, bilo je pitanje koje je postavio gradski vijećnik s Nezavisne liste Vinka Grgića Vlatko Greiner:

– Jesu li ti ljudi, zaista, potplaćeni i sprema li se Novoj Gradiški ekološka bomba – upitao je Greiner:

– Temelj svake dobre kuće i tvrtke su dobri i zadovoljni radnici. Tim se načelom vodimo i u Gradu Novoj Gradiški. Kroz sve ove godine otkako smo na čelu Grada nastojali smo pratiti sve sindikalne mjere i preporuke, redovno isplaćivati plaće i ispoštivati sva materijalna prava radnika.

Od 2016. godine svake godine smo pratili sve sindikalne mjere i preporuke Vlade na način da smo ih povećavali. Ta se prava nisu odnosila samo na Grad Novu Gradišku već i apsolutno sve ustanove koje su u našem sindikatu. Od 2016. godine krenulo se s povećanjem od 5 posto na plaću, sljedeću godinu na 6 posto povećanje, 2018. i 2019. godine nismo išli s povećanjem plaća, ali smo davali velika sindikalna prava u vidu plaćenog drugog dijela dopunskog zdravstvenog osiguranja, sistematskih pregleda. 2019. godine smo povećali plaću 5 posto, nakon toga sljedeće dvije godine 4 posto, i sada uskoro plaće opet idu 6 posto.

Napominjem, prije desetak godina radilo se o smanjivanju plaća. Do 2016. godine nijedan Proračun nije prešao 40 milijuna kuna, danas smo na razini od 80 milijuna kuna gotovo s istim ljudima. Smatram da je ovo kontinuirano povećanje plaća i povećavanje njihovih sindikalnih i materijalnih prava, uz moje vodstvo i vodstvo mog stručnog tima te uz njihove napore, rezultiralo ovakvim plaćama.

Što se tiče plaća vatrogasaca, činjenica je da je u vremenu kada su se osnivale Javne vatrogasne postrojbe bilo odlučeno da će se njihove plaće isplaćivati iz decentraliziranih sredstava.

No, kako bi se pratila njihova prava i plaće, u zadnjih četiri, pet godina morala su se izdvajati dodatna sredstva iz Proračuna Grada upravo za te potrebe.

2017. godine izdvojili smo oko 130 tisuća kuna, 2020. godine 155 tisuća kuna i 2021. godine 149.830,00 kuna. Osim toga, mi smo Vatrogasnoj zajednici iz Proračuna prošle i ove godine osigurali dodatnih 439 tisuća kuna i od toga je Javna vatrogasna postrojba ove godine dobila 194 tisuće kuna, prošle godine 246 tisuća i 2020. godine 119 tisuća kuna.

Isto tako, sredstva su uložena i u njihov vozni park. 2021. godine Javnoj vatrogasnoj postrojbi smo kupili tehničko vozilo u vrijednosti 1.561.000,00 kuna, a 2020. godine zapovjedno vozilo u vrijednosti 167 tisuća kuna. Sve to znači da brinemo o Javnoj vatrogasnoj postrojbi, uvažavamo ih i cijenimo njihov rad.

U međuvremenu se događa situacija da smo, pripremajući Proračun, ove godine dogovorili da ne bi davali 150 tisuća kuna već oko 300 tisuća, ali smo u Proračun stavili 237 tisuća kuna pa ćemo vidjeti hoćemo li još povećavati. Bili smo spremni dati još sto tisuća kuna. Predstavnici Javne vatrogasne postrojbe su samoinicijativno, bez prisustva predstavnika Grada donijeli odluku o povećanju sredstava pet puta više. Mi to nismo znali, već nam je, tek kad je Proračun usvojen, to prezentirano. Dogovor je izostao i došlo je do situacije da su oni zaključno s devetim mjesecom potrošili sve novce osigurane u Proračunu. I što se sad događa, ako im isplatimo plaću napravili smo krivično djelo, potrošili smo novce iz Proračuna za koje nismo imali uporište?! Pozvali smo ih na dogovor, rečeno je da im se strpe jer će se sredstva osigurati rebalansom Proračuna, oni su to digli na najvišu razinu, pozvali Sindikat, resorno Ministarstvo…

Sredstva u iznosu od 543 tisuće kuna će biti osigurana rebalansom Proračuna, sutra bi trebao biti dogovor i plaće biti na njihovom računu – rekao je, između ostalog, gradonačelnik Grgić.

Nakon toga se detaljno osvrnuo na datume isplate plaća koje su dobivali uglavnom u prvih deset dana tekućeg mjeseca i činjenicu da se decenetralizirana sredstva dobivaju tek oko 15.-tog u mjesecu. Također, naveo je i netto iznose plaća članova Javne vatrogasne postrojbe koje se, po njemu, kreću u rasponu od osam do 16 tisuća kuna. Pri tome je komparirao plaće policajca, pripadnika Hrvatske vojske i ostalih.

– Ova se Uprava prema Javnoj vatrogasnoj postrojbi zaista ponaša blagonaklono, uvažavamo njihov rad, nastojimo povećavati njihova materijalna prava i osigurati im kvalitetan rad, ali ovakve plaće ne možemo podržati – rekao je gradonačelnik Grgić.

Kod Dječjeg vrtića razlog neisplate plaća je elementarni izračun i manjak prihoda koji je isključivo vezan za krivi izračun prihoda od strane roditelja:

– Ja ne mogu vjerovati da se pogriješilo na računici od 453 tisuće kuna. Žao mi je da se to događa. Grad Nova Gradiška je spreman isplatiti plaće onoga trenutka kada dobiju za to relevantne i potrebne dokumente – zaključio je gradonačelnik.

Rezime svega, rebalansom Proračuna osigurat će se dodatna sredstava od 543 tisuće kuna za rad Javne vatrogasne postrojbe i 453 tisuće kuna za Dječji vrtić, uz napomenu da će se, ukoliko se ovakav trend nastavi i ne napravi revizija svega navedenog, uz maksimalno poštivanje prava radnika, doći u situaciju da ćemo sami sebi biti dovoljni i prikupljena sredstva od poreznih obveznika usmjeravati isključivo u plaće djelatnika.

Hoće li Novogradiščani dobiti farmu svinja?!

U nastavku iscrpnog odgovora koji se odnosio na plaće zaposlenika Javne vatrogasne postrojbe i Dječjeg vrtića Nova Gradiška gradonačelnik Grgić je odgovorio i na pitanje izgradnje farme svinja tvrtke „Širjan” d.o.o. na području ispod autoceste:

– Tvrtka „Širjan” trenutno „uživa” ispod autoceste 340 hektara državnog zemljišta na 50 godina. Tek im je prošlo deset godina, došli su prije godinu i pol dana u moj ured s najavom ozbiljne investicije za izgradnju hale za uzgoj svinja koja bi trebala biti hermetički zatvorena i izgradnjom gnojevke koja će ići podzemnim putem i biti također hermetički zatvorena, a sve bi trebalo završiti u bioplinskom postrojenju, bez utjecaja na ljude i okoliš.

Uglavnom, izradili su Studiju utjecaja na okoliš i kada smo vidjeli da u njoj nema bioplinskog postrojenja mi smo se pobunili protiv toga. Suglasnost nisu dali ni Grad Nova Gradiška ni Brodsko posavska županija, no svi ostali subjekti, uključujući Ministarstvo poljoprivrede su digli ruku za to i to je prošlo.

Nakon toga smo dobili njihov zahtjev za izdavanje građevinske dozvole, no kada smo ga vidjeli, jednostavno smo se „frapirali”. U projektu više nije bilo bioplinskog postrojenja, gnojevka veličine dvije naše gradske vijećnice je otvorena, dopušteni svi mirisi…

Mi smo kao stranka u postupku izdali Rješenje o obustavi postupka utvrđivanja posebnih uvjeta za građevine gospodarske namjene. To je dokument kojim smo mi zaustavili postupak ishođenja građevinske dozvole, oni su se žalili, no nakon isteka roka za žalbu. Pretpostavljam da će se taj postupak nastaviti i da će ponovno žaliti. Sastali smo se sa svim tvrtkama koje rade u Industrijskom parku i uputili zahtjev nadležnim institucijama da se ovakva odluka revidira. Sve ove tvrtke ulažu u ovo područje i planiraju nove investicije, no ovakav projekt će sve ovo zaustaviti i dovesti do odlaska nekih tvrtki iz prostora Industrijskog parka. Grad Nova Gradiška će uložiti maksimalne napore da se ova investicija zaustavi. Neka se ova investicija realizira, ali ne u našem gradu – decidirano je poručio gradonačelnik Grgić.

U nastavku sjednice, vijećnik Greiner je pozvao sve gradske vijećnike na zauzimanje zajedničkog stava kako se ne bi dozvolila izgradnja farme svinja na našem području:

– Idemo se probati „dići na noge”, pokrenuti peticiju, vjerujem da će se svi naši sugrađani složiti s time i ne dozvoliti da naš grad dobije farmu svinja koja bi bila svojevrsna ekološka katastrofa za naš grad – poručio je Greiner.

O održavanju javnih površina, koji projekti idu…

U nastavku sjednice Gradskog vijeća HDZ-ova Marija Mihaljević upitala je zašto se ne održava cvijeće ispred Doma hrvatskih branitelja i hoće li se to protumačiti kao neadekvatan odnos Grada prema hrvatskim braniteljima:

– Zašto nas stalno svađate s hrvatskim braniteljima?! Grad Nova Gradiška maksimalno uvažava hrvatske branitelje, dokaz tome je uređenje Trga 121. brigade Hrvatske vojske, Doma hrvatskih branitelja, a nastavit ćemo i dalje. Cvijeće su sami postavili i htjeli da bude umjetno, no u dogovoru s direktorom tvrtke „Ekokong” ja vjerujem da će ovo pitanje već sutra biti riješeno – odgovorio je gradonačelnik Grgić.

Vijećnicu Jelenu Kovre zanimalo je što je s uređenjem zgrade Prekršajnog suda i prostora stare gradske vijećnice:

– Zgrada Prekršajnog suda energetski je obnovljena, u tijeku su završni radovi na zgradi stare Gradske vijećnice. Taj će prostor biti namijenjen novogradiškim umirovljenicima, rebalansom Proračuna osigurat ćemo još sto tisuća kuna za nabavku opreme – odgovorio je gradonačelnik.

Odgovorio je i na pitanje vijećnice Sare Šefer o postupcima provedene javne nabave:

– Potpisat ćemo ugovor za izgradnju zapadne tribine s nadstrešnicom Nogometnog kluba „Sloga”, realizacija bi trebala krenuti tijekom 12. mjeseca. Početkom 12. mjeseca ide se s rekonstrukcijom Željezničke ulice od Ulice Seged. Tu je i projekt rekonstrukcije Gradske tržnice te kružnog toka kod „Pauna” – rekao je gradonačelnik.

Ormarići u škole, novi vrtić, zatvoreni bazeni…

U nastavku sjednice Gradskog vijeća gradonačelnik je najavio još nekoliko dobrih vijesti. Na prijedlog Dječjeg gradskog vijeća učenici gradskih osnovnih škola bi sljedeće godine trebali dobiti ormariće za pohranjivanje stvari, a što se tiče izgradnje novog dječjeg vrtića, kupljena je parcela za ovu namjenu u južnom dijelu grada, uskoro će biti gotova građevinska dozvola za izgradnju pristupne ceste, Grad je za ovu namjenu dobio preko 5.400.000,00 kuna, u Proračunu će se osigurati dodatna sredstva za tu namjenu i ako sve bude u redu, sljedeće godine bi trebala početi gradnja novog vrtića.

HDZ-ova Ljiljana Ptačnik upozorila je na, po njoj, nedovoljnu brigu o održavanju javnih površina u gradu, Frankopanske, Požeške, Zagrebačke ulice te uređenja dječjeg igrališta u naselju Urije.

HDZ-ov Davorin Slišurić postavio je pitanje izrade letka o gospodarenju otpadom koji je podijeljen građanima i po kojemu ispada da trebamo dobiti još jednu kantu za odlaganje otpada. Kako mu je odgovorio direktor tvrtke „Odlagalište” Marijan Furić, radi se o grešci koja će se ispraviti, a građani neće dobiti dodatnu kantu već će uskoro građanima biti na raspolaganju 250 kompostera za zbrinjavanje zelenog otpada.

SDP-ova Ljepša Rakas Vujčić upitala je postoji li mogućnost zadržavanja postojeće cijene komunalne naknade građanima s obzirom na sveprisutni porast cijena i troškova života te što je s završetkom radova na prostoru bivše robne kuće:

– Riječ je o, zaista, malom povećanju cijene komunalne naknade. Grad se ne može održavati s postojećim cijenama; što se tiče dovršetka radova na zgradi bivše robne kuće trebali su već biti gotovi. Ne znam o čemu je riječ, očito je da ćemo morati ići s penalizacijom – odgovorio je gradonačelnik Grgić.

„Aktualni sat” je zaključio vijećnik Marijan Radić upitavši hoće li se krenuti s realizacijom projekta zatvorenih gradskih bazena:

– U fazi smo izrade idejne studije zatvorenih gradskih bazena i određivanja cijena. Također, treba se preispitati i eventualna cijena koštanja te mogućnost financiranja i osiguranja sredstava – zaključio je gradonačelnik.

 

Komentari
Prethodni članakUređaj za pročišćavanje voda Aglomeracije Nova Gradiška u drugoj fazi pokusnog rada
Sljedeći članakŠkolska pedagoginja o gledanju nogometa u školi: ‘Nema potrebe da se nadoknađuje nastava’