Sindikat policijskih službenika uputio je otvoreno pismo ministru policije Davoru Božinoviću. Upozoravaju ga na katastrofalno stanje odora i opreme policijskih službenika.
Između ostalog, navode da im se pištolji često kvare, da su im pancirke dotrajale, te da nemaju dovoljno streljiva za vježbovno gađanje. Kao primjer navode nedavni slučaj iz Dubrovnika kada je osumnjičeni prilikom dovođenja na sud s lakoćom skinuo dotrajele lisice s ruku. Pozivaju stoga ministra Božinovića da s ciljem zaštite dostojanstva i digniteta hrvatske policije pod hitno započne s rješavanjem nastale situacije.

Njihovo pismo prenosimo u cijelosti. “Poštovani ministre, gospodine Božinović, Poštovani predstavnici medija u Hrvatskoj, Sindikat policijskih službenika zamijetio je danas putem medija kritiku te upozorenje javnosti vezano uz rad policijskih službenika, odnosno bolje rečeno eklatantan primjer loše i dotrajale opreme kojom se koriste policijski službenici u svakodnevnom radu. Naime, od samog nastanka sindikata, kao i prethodnih dana upoznali smo Vas, što su prenijeli i pojedini mediji u javnosti, s katastrofalnim stanjem odore i opreme policijskih službenika na terenu tj. od činjenice da policijski službenici nemaju opremu i odoru koja im je propisana pa do toga da rade u poderanim i raspadnutim dijelovima odore te koriste lošu i nekvalitetnu opremu kojoj je odavno protekao rok trajanja, a što je danas, na žalost ili na sreću, bilo i vidljivo u medijima prilikom dovođenja na sud osobe osumnjičene za oružanu pljačku u Dubrovniku. Nad tom osobom uporabljena su sredstva za vezivanje (lisice) prilikom dovođenja na sud, a kako je slučaj medijski popraćen, kod navedene osobe izazvalo je negodovanje i agresiju prema novinarima koje je vrijeđao i omalovažavao, nakon čega je s lakoćom ruke uspio osloboditi od lisica.
Na sreću policijski službenici uspjeli su ga uvesti u zgradu suda te su spriječili daljnji veći incident. Budući da ovo nije jedini slučaj “skidanja” lisica s ruku, ali je bio medijski popraćen jer se dogodio u prisustvu novinara, javnosti se na žalost i na ovaj način upoznala s kakvom lošom i dotrajalom opremom policijski službenici obavljaju svakodnevno svoje poslove i zadaće na kojima su izloženi tjelesnom ozljeđivanju i pogibiji. Ponovno prozivamo sve osobe koje su odgovorne za nabavu i brigu o odori i opremi te s opravdanim razlogom pitamo da li se treba dogodit još veći incident ili netko treba nastradati da bi se pobudila svijest o odgovornosti zbog loše i dotrajale opreme i odore u kojoj policijski službenici svakodnevno rade i čemu uopće rokovi njihove izmjene kada ih se ne pridržavaju oni koji su ih i donijeli. Jedan od primjera loše i zastarjele opreme uz pancirke, o kojima je često bilo riječi, je i trenutno stanje osobnog naoružanja policijskih službenika koji pored hrvatske tvornice oružja i hrvatskog pištolja dan danas zadužuju Češke zbrojovke koje imaju čest kvar na udarnoj igli, što pokazuju brojni servisi te vrste kratkog vatrenog oružja pa je samo pitanje kada će i u ovom slučaju netko biti ozlijeđen ili će nastupiti smrtna posljedica obzirom da se radi o oružju i tko će onda biti odgovoran. Što se tiče stanja streljiva dovoljno govori činjenica da policijski službenici ne idu na strelišta već u svojim ustrojstvenim jedinicama vježbaju “suho gađanje” tj. gađanje bez streljiva jer MUP nema dovoljno streljiva za vježbovno gađanje.
Ovo činjenica da nije žalosna bila bi za rubriku “vjerovali ili ne” i podsjeća pomalo na vježbanje plivanja u bazenu bez vode, a što je još žalosnije kada policijski službenik uporabi vatreno oružje bit će odgovoran kao da je prošao NATO obuku jer se od njega očekuje da je spreman u bilo kojem trenutku reagirati na izrazito stresne situacije i doslovno pogoditi tamo gdje si je netko zamislio u naknadnom inspiciranju konkretnog događaja. Iz medijskih naslova i tekstova vidljivo je da su mediji prema policiji još uvijek skeptični aludirajući na propuste u postupanjima i s pitanjima o funkcionalnosti dotrajale opreme za koju bi nažalost bili okrivljeni policijski službenici, a ne oni koji su dužni policijski službenicima osigurati sigurna sredstva za rad i njihovo zdravlje, kao i zdravlje i sigurnost građana prema kojima postupaju. Svjesni smo činjenice da ste na čelu ovog resora ni pola godine i da ste zatekli ovakvo loše stanje stoga od Vas i Vaših novoizabranih suradnika očekujemo hitno rješavanje lošeg stanja odore i opreme. Ovakvo trenutno stanje nije održivo i nije sramota policijskih službenika, koji svakodnevno riskiraju vlastite živote s neispravnom i dotrajalom opremom, već je sramota države i sustava u kojem rade, iako se velika većima nas policijskih službenika osjeća posramljenim zbog totalne nebrige sustava za „običnog“ policajca.
Ovakvo stanje nastalo je u i nizu proteklih godina s raznoraznim ministrima kojima je bio za cilj jedino politička karijera i dobivanje „tapše“ po ramenu od svog premijera kada bi nam uskratio određeno materijalno pravo ili uštedio na odori i opremi, kao i na sredstvima koje svakodnevno koristimo u radu, dok pojedine sindikate čija je bila dužnost upozoravati na ovakvo stanje i zahtijevati njihovo poboljšanje, niti tad, a niti dan danas nije briga obzirom da imaju svoje druge prioritete vezane za zaradu na svojim članovima i možda je, kako njima tako i poslodavcu, odgovarala ovakva loša situacija kako bi privukli što više članova na korištenje svojih usluga na kojima dobro zarađuju. Na žalost svi ti silni ministri, kao i sindikati, nisu razmišljali da svojim takvim postupcima urušavaju sustav koji se ne može preko noći oporaviti i koji bi trebao biti na usluzi građanima te brinuti za njihovu sigurnost i povjerenje. Shodno navedenom, zahtijevamo od Vas ministre da, s ciljem zaštite dostojanstva i digniteta hrvatske policije i policijskih službenika koji taj posao rade časno i pošteno, pod hitno započnete s rješavanjem nastale situacije i da osigurate u proračunu sredstva za kvalitetnu i novu opremu i odoru kako bi na siguran način obavljali svoj posao i štitili građane.”

Izvor: Media Servis