U organizaciji Udruge veterana 3. gardijske brigade “Kune” ogranak Nova Gradiška danas je u Staroj Gradiški obilježena 26. obljetnica teških borbi i stradavanja pripadnika 1. gardijske brigade “Tigrovi” u naselju Varoš na novogradiškom ratištu. Položeni su vijenci kod spomen obilježja poginulim braniteljima u Novom Varošu i Staroj Gradiški, služena sveta misa u crkvi svetog Mihovila Arkanđela, a na svečanoj akademiji branitelji i uzvanici prisjetili se tih ratnih dana 1991. godine. Svečanosti obilježavanja i ove je godine nazočio ministar hrvatskih branitelja umirovljeni brigadni general Tomo Medved i izaslanik predsjednice Republike Hrvatske umirovljeni brigadir Drago Horvat. Poginulih branitelja prisjetili su se zamjenik župana Stjepan Bošnjaković, zamjenik gradonačelnika Grada Nova Gradiška Borislav Vidošić i koordinator za branitelje Vlatko Greiner, načelnik Općine Stara Gradiška Velimir Paušić, obitelji poginulih hrvatskih branitelja, predstavnici 1. gardijske brigade “Tigrovi” i braniteljskih udruga s područja Grada Nova Gradiška i Brodsko posavske županije.

Ministar Medved: To su dani koji se ne mogu zaboraviti

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, i sam sudionik ratnih događanja na ovom području, prisjetio se tih dana:

– To su situacije i dani koji se ne mogu nikako zaboraviti. Bili smo slabo naoružani, malobrojni. S druge strane, imali smo iznimno snažnog, dobro naoružanog nepriatelja. Borbe su trajale nekoliko dana. Na današnji dan neprijatelj je uspio probiti našu crtu bojišta. Uspio je tako što je, zaista, uveo ogromne snage u borbeni raspored. Rušili su doslovce kuću po kuću, bio je tu iznimno velik broj pješačkih snaga. Nas je bilo oko 300, a neprijatelj je imao gotovo 20000 vojnika.

O arsenalu oružja s kojim su raspolagali ne trebam ni govoriti. Bez obzira na sve, ginuli smo, branili ovo područje, po svaku cijenu željeli smo zaustaviti neprijatelja u napredovanju. To su dani kada su se i na drugim bojištima, od Vukovara do Dubrovnika, odvijale velike borbe. Sve one snage koje smo tada imali na raspolaganju, kao mlada hrvatska država i hrvatska vojska u osnivanju, svi smo se stavili na raspolaganje. Tada, nažalost, nismo imali snage zaustaviti ih.

Zaustavili smo ih tijekom kasnije jeseni i zime na prilazima Novoj Gradiški, Novskoj…

U konačnici, već 1991. godine preuzeli smo inicijativu na području Zapadne Slavonije, kako od strane Novske, Požege i zapravo već počeli s oslobađanjem dijela okupiranog teritorija. Na kraju, prisjetimo se veličanstvene vojno redarstvene operacije “Bljesak” u kojoj je oslobođeno ovo područje – kaže ministar Medved.

Kroz čitav Domovinski rat 1. gardijska brigada prednjači po ratnom putu, ali nažalost i po broju žrtava. 365 “Tigrova” dalo je život za Hrvatsku, šestorica se smatra nestalima, 1600 ih je ranjeno, od toga 27 je stopostotnih invalida, a više od 200 njih prošlo je srpske koncetracijske logore.

Bojište u Novom Varošu je bilo jedno od prvih gdje su “Tigrovi” pokazali neprijatelju da namjera okupacije Hrvatske neće proći tako kako su zamislili. Srušena je ideja “Velike Srbije”, bilo je velikih žrtava, nije bilo oružanja i opreme da ih se potpuno zaustavi, ali 1995. godine pripadnici 1. gardijske brigade sudjelovali su u “Bljesku”, vratili se na svoj pobjedonosni put i oslobodili svoju domovinu.

 

Komentari
Prethodni članakKontrola plodnosti tla za manje od 100 kuna
Sljedeći članakSindikat policije Božinoviću: Oprema nam je dotrajala, hitno nešto poduzmite