Prema prvoj varijanti obećanja, poljoprivredni poticaji trebali su biti isplaćeni oko 15.siječnja.Potom u drugoj polovici mjeseca, a onda i do kraja siječnja u stopostotnom iznosu.Jedan je mjesec završio, drugi počeo, a od poticaja još uvijek ništa, iako je, deklarativno i svakodnevno, poljoprivreda i dalje jedna od strateških gospodarskih grana ove Vlade i ove zemlje.

I što je još zanimljivije, odgovor na pitanje što je s poticajima i kada će krenuti njihova isplata, do današnjeg dana ne zna nitko. Hajde što ne znaju poljoprivrednici ( oni su, ionako, na žalost, uvijek “zadnja rupa na svirali”), ali čini se kako ne znaju ni mjerodavni, jer konkretnog odgovora nema ni iz resornog Ministarstva, niti iz Agencije za plaćanja. Određeni dio novca je, doduše isplaćen za grahoraste kokoši i pčele, i to je sve, poručuju predstavnici baranjske udruge seljaka, Baranjska brazda, smatrajući kako je u igri ponovno neka “muljaža”, dok su seljaci na egzistencijalnom , ali i psihičkom rubu. Kažu kako bi se složili i s kratkoročnom odgodom plaćanja, ali uz dogovor, koji je i ovaj puta, izostao. Zbog svega toga, ali i još jedne bezizlazne sitaucije,  u slučaju duže neisplate poticaja, spremni su i na radikalne mjere.

Dvjema sušnim i jednoj poplavnoj godini od kojih se većina proizvođača još uvijek nije oporavila, treba dodati nove financijske troškove i izdatke potrebne za legalizaciju gospodarskih objekata, tu je i zabrana prodaje poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu, kao i još uvijek nedefiniran budući status obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava. Što još slijedi, s ogorčenjem i pravom se pitaju seljaci. ? Ukoliko tijekom današnjeg dana ( petak, 1.veljače ) ne dođe do isplate poticaja, a tako će, prema svemu sudeći biti, Koordinacija seljačkih udruga za nedjelju, 3.veljače  najavljuje sastanak u Kutjevu na koji su svoj dolazak već najavili predstavnici seljačkih udruga iz desetak hrvatskih županija.

Autor: S. Tarbuk

Komentari