Svečano, ali i istovremno tužno bilo je sinoć u društvenom domu u Sičama. Naime, članovi Kulturno umjetničkog društva „Radinje” Siče prisjetili su se svog preminulog osnivača, dugogodišnjeg predsjednika, a potom i počasnog predsjednika društva Mateja Vidošića, kako su ga od milja zvali čik’ Mate.

Nakon služene svete mise u župnoj crkvi u Sičama koju je vodio župnik Župe Blažene Djevice Marije, vlč. Ivan Mitrović, spomen ploču Mateju Vidošiću na društvenom domu u Sičama otkrila je njegova supruga Marija. Bilo je i emotivno, tužno, ali i ponosno jer sve što im je čika Mata ostavio u nasljeđe Sičani rado čuvaju i prenose na mlade generacije.

– Okupili smo se večeras ovdje kako bi mu još jednom zahvalili na svemu što je učinio za svoje selo i društvo i otkrili spomen ploču njemu u čast. Tog tužnog petka, 13. studenog 2020. godine napustio je naš čika Mata, dugogodišnji predsjednik, osnivač, a u posljednje vrijeme počasni predsjednik Kulturno umjetničkog društva „Radinje“ Siče Matej Vidošić.

Pamte ga brojne generacije Sičana, Novogradiščana, ugledni novogradiški obrtnik i čovjek koji je živio za Slavoniju, folklor, tradiciju, svoje Siče…

Davne 1988. godine s nekolicinom entuzijasta osnovao je Kulturno umjetničko društvo „Radinje“ Siče i od tada bio aktivni član i pokretač brojnih akcija i događanja u ovom mjestu. Vrsni poznavatelj folklora, običaja, tradicije ovog pitomog slavonskog sela tijekom svih ovih godina, zajedno sa svim članovima društva, učinio je da ovo društvo postane respektabilno diljem Hrvatske i da se otrgnu od zaborava brojni običaji i navade ovoga mjesta.

Svirao je gotovo sve žičane instrumente, a dane u mirovini „kratio“ izrađujući vlastite tambure samice. Brojni su njegovi hobiji, ali glazba i folklor uvijek su mu bili u srcu. Kako su često isticali njegovi Sičani, u svakoj koreografiji koju su „postavljali“ njegova je bila „zadnja“, i bio im je dragocjen i nepresušan izvor tradicijskih znanja.

Ništa mu nije bilo teško, bio je „živa enciklopedija“. Uvijek spreman pomoći, dati koristan savjet, živio je za svoje društvo i svaki plesni korak.

Sjetit ćemo se danas čovjeka koji je postavio temelje rada Kulturno umjetničkog društva „Radinje” Siče, pomagao im do zadnjih trenutaka svoga života. Izgubili smo čovjeka i člana koji je bio srce i duša ovoga mjesta i društva. Sve što danas rade i što su radili nije prošlo da se nisu posavjetovali s čika Matom. Svojem društvu ostavio je veliko nasljeđe i znanje o folkloru koje danas i dalje njegujemo. Hvala mu na tome – istaknuli su na komemoraciji Mateju Vidošiću u čast, njegovi članovi Kulturno umjetničkog društva „Radnje” Siče.

Svečanoj komemoraciji nazočili su i načelnik Općine Nova Kapela Ivan Šmit, predsjednica Općinskog vijeća Vesna Jergović, zamjenik gradonačelnika Nove Gradiške Borislav Vidošić, njegova obitelj, prijatelji, članovi društva i žitelji ovoga mjesta.

– Ovo je najmanje što smo mogli učiniti za našeg dragog čika Matu – zaključio je predsjednik KUD-a „Radinje” Siče Ivan Šebelić.

 

Komentari
Prethodni članakDanas utakmica odluke: Hrvatska u Splitu dočekuje Rusiju
Sljedeći članakNovogradiščani će ove godine uživati u gradskom klizalištu: Svečano otvorenje 27. studenog