Siče, lijepo i pitomo selo novokapelačke Posavine, može se pohvaliti nekim osobitostima. Od 1694. do 1 777.g. na ovom prostoru postojala je župa Siče – Dubovac, s velikim procvatom marijanske pobožnosti, posebno na Dubovcu, današnjem Gospinom polju. Osnivanjem novokapelačke župe, Siče pripadaju ovoj novoj župi. Godine 2008. govor sela Siče postao je zaštićeno kulturno nematerijalno dobro. U selu je 1753.g. podignuta kapela svetog Stjepana Kralja,a 1784. ovdje se spominje stari, drveni oltar BDM. Nova kapela sazidana je 1871.g. isključivo troškom mještana. 1898.g. za kapelu su nabavili kip sličan kipu majke Božje Bistričke. Velika pobožnost Sičana prema nebeskoj Majci može se, među ostalim, protumačiti i činjenicom da su ovo selo često pogađale razorne poplave rijeke Save, no i u drugim teškoćama života Sičani su tražili Gospinu zaštitu i pomoć, utjecali se njezinom zagovoru, a pogotovo kod ratnih strahota.

Već u Prvom svjetskom ratu u Sičama počinje intenzivnija pobožnost Srcu Isusovu i Marijinu. Godine 1936, u svojoj kapelici Sičani podižu novi oltar, u čijoj niši je lik Majke Božje Bistričke, koji su vjernici kupili upravo u Mariji Bistrici. Tako su prije 120 godina „stari Sičani“ učinili zavjet: neka im Gospa bude zaštitnica sela, neka ih čuva od bolesti, rata, lošeg vremena i drugih nevolja. Proslavu Majci Božjoj Bistričkoj upriličili bi uvijek drugog tjedna u kolovozu. Organizirane su trodnevnice, a zadnje večeri, subotom, prolazila bi procesija selom s kipom i slikom Majke Božje. Za tu prigodu kitili su svoje kuće, pravili slavoluke, palili baklje, a dio sela kroz koji je procesija prolazila, bio je najsvečanije okićen – u “šokačkom“ ruhu.

„Dolazili su tu hodočasnici u procesijama sa šireg područja: iz Seoca, Magić Male, Živika, Komarnice, Štivice, Davora, Orubice, Nove Kapele, Batrine, izsva tri Lipovca i drugih mjesta…“kazuje Ivica Šebelić, predsjednik KUD-a “Radinje” Siče, vrijednog društva koje se za ovu prigodu, za proslavu svoje „Bistre“, potrudilo, u suradnji s mještanima, ovog ljeta doista urediti selo.Pokazivali su Sičani kroz minula desetljeća očima hodočasnika najbolje što su imali u svojim ormarima – „šifonjerima“, od šlinganja i veza do zlatoveza, od ponjava, peškira, do stolnjaka i miljea…Time su kitili svoje kuće, ponoseći se bogatom tradicijom i baštinom sela.

Tako je bilo i proteklog vikenda. Večernicu (misu) je predslavio i propovijedao vlč. Ivan Nikolić, župnik u Starom Petrovom Selu. Nakon svete mise ulicama je prošla zavjetna procesija koju su vjernici obogatili marijanskim pjesmama i zagovornom molitvom.

 

Komentari
Prethodni članakOpćina Rešetari: Kako stati na kraj neodgovornim pojedincima?!
Sljedeći članakFešta se nastavila i sinoć: Tri mušketira, Jasmin Stavros, Zlatko Pejaković i Mladen Grdović rasplesali posjetitelje