Deruralizacija, jedan od pojmova kojim su nas „gnjavili“ na satima geografije, odnosno pad broja seoskog stanovništva, nije ni slavonska ni hrvatska specifičnost, a ni pojava „od jučer“. U Europskoj uniji, na primjer, populacija u ruralnim područjima konstantno i naglo opada, pa je tako u 60-ak godina s 40 posto spala na 25 posto od ukupnog broja stanovnika. S tim je usko povezano i starenje stanovništva, višedesetljetna boljka zapadne civilizacije, prenosi SBplus.

Golobrdac, Opršinac, Sinlije, Širinci i Crni Potok, sve su to sela Brodsko-posavske županije koja su, prema posljednjem popisu, ostala bez ijedne duše, postavši, vrlo vjerojatno, samo toponimi. Žuberkovac je selo u općini Okučani, u kojemu živi „slavonski Pale“, jedan jedini stanovnik. „Duplo više“ stanovnika imaju Čaprginci, u istoj općini.

Sva spomenuta sela, osim Crnog Potoka, a mogu im se pridružiti još i Šagovina Mašićka s pet, Bijela Stijena, Starci i Vladisovo s po sedam žitelja te Bobare s jednim više, nalaze se u općinama Okučani i Cernik. Predratni popis pokazuje da su to nekada bila srpska ili većinski srpska naselja.

Komentari
Prethodni članakOpćina Rešetari osigurala smještaj i noćenje Hrvatskim braniteljima biciklistima „Vesele pedale“
Sljedeći članakNeradni je dan, evo kako rade trgovine