Postupe li ove dvije stranke sukladno našoj špekulaciji, potvrdit će stav kako one nisu za nove izbore nego za novu komunalnu politiku – oslobođenu ideoloških i kadrovskih tereta iz prošlosti.
Tijekom procesa usvajanja novogradiškog gradskog proračuna za 2015. godinu, na vidjelo je izašlo neslaganje ‘koalicijskih’ partnera HDZ-a i HDSSB-a. “Samo zbog toga da ne bi izazvali izvanredne izbore glasali smo za proračun” kazali su tada lideri HDSSB-a i zadržali gard samostalnosti u odnosu na HDZ.
Zategnuti odnosi između Grad Nova Gradiška i Radija Nova Gradiška, dosegnuli su svoj vrhunac jer je gradonačelnik Bigović “otvorenu ranu posolio” otkazivanjem Ugovora o njihovoj međusobnoj poslovnoj suradnji – “istjeravši” ih “iz poslovnog prostora i s antenskog stupa”

Na prvoj ovogodišnjoj sjednici Gradskog vijeća sukob ‘partnera’ nastavljen je oko prava na radio prijenos 13. sjednice tog lokalnog parlamenta. Dok je predsjednik Vijeća, Josip Mikšić (HDSSB) usprotivio se da sjednicu prenosi Radio Bljesak, gradonačelnik Željko Bigović upravo je na tome inzistirao, tvrdeći kako je Mikšićev liebling višestruko skuplji.

Idući ozbiljan sukoba nastao je oko preferiranja tko bi trebao dobiti novu radijsku koncesiju (i) za dio područja Nove Gradiške. Dok, s jedne strane gradonačelnik – podupirući prosvjed 13 udruga proizašlih iz Domovinskog rata – suprotstavlja se da koncesiju dobije Srpski demokratski forum, kojeg vodi Veljko Džakula, s druge strane, njihov ratni zapovjednik, brigadir i predsjednik Gradskog vijeća Mikšić, ništa nema protiv Srba i njihove želje da dobiju radijsku koncesiju. “Prepuštajući Vijeću za elektroničke medije, da sukladno svojim pravilima igre, autonomno o tome odluči”, kaže.

Kakva klima trenutno vlada u vezi s ovom koncesijom ponajbolje svjedoči pisanje maxportala: “Budući da je na čelu Agencije za elektroničke medije Mirjana Rakić, za koju je više puta objavljeno da je bila suradnik KOS-a, a za Veljka Džakulu znamo da je 90-ih godina bio vođa srpskih terorista, bit će zanimljivo pratiti hoće li mu Mirjana Rakić dodijeliti koncesiju za radio”.

Prije deset dana, zategnuti odnosi između Grad Nova Gradiška i Radija Nova Gradiška, dosegnuli su svoj vrhunac jer je gradonačelnik Bigović “otvorenu ranu posolio” otkazivanjem Ugovora o njihovoj međusobnoj poslovnoj suradnji – “istjeravši” ih “iz poslovnog prostora i s antenskog stupa” (vidi prilog).

Budući da gradonačelnik Bigović, u svojim dokumentima o otkazivanju Ugovora o suradnji i najmu poslovnih prostora, nije eksplicitno naveo: što ga je motiviralo na takav postupak, možemo tek pretpostaviti kako je povod tome bilo njihovo kritično pisanje o samom gradonačelniku Bigoviću.

Tko je s kim i protiv koga

Želeći istaći kako gradonačelnik Bigović postupa sukladno stavovima stranke, novogradiški ogranak HDZ-a izdao je službeno priopćenje koje je potpisao njihov predsjednik, Dražen Oršulić: “Podržavamo stavove trinaest udruga proizašlih iz Domovinskog rata u svezi dodjele koncesije za još jedan radio na području Nove Gradiške. Osuđujemo aktivno sudjelovanje gospodina Josipa Mikšića, predsjednika Gradskog vijeća Nove Gradiške i člana HDSSB, u razgovorima u svezi kandidiranja zajedničkog Veća opština i njihovog predstavnika Veljka Džakule”.

Dakle, na novogradiškoj ideološkoj crti bojišta, čvrsto ukopane u svojim rovovima, s jedne strane stoje: 13 udruga koje zasad djeluju putem ‘predstavke’ i gradonačelnik te HDZ, HSP AS i dr. koji ih podupiru, a s druge strane ratni zapovjednik članova tih udruga i predsjednik gradskog vijeća te njegova stranka HDSSB, SDP, Radio Nova Gradiška i drugi koji ih podržavaju.

Da građani taj raskol ne bi percipirali isključivo kao ideološki, lako bi se moglo dogoditi da HDSSB i SDP, uskoro, pristupe zajedničkom oblikovanju komunalne politike i, kroz vijeće, nametnu ju gradonačelniku. Dakako, teško je pretpostaviti kako za provođenje nove politike ne bi bila birana i nova radna tijela Vijeća. A, za to imaju dovoljan broj ruku.

Postupe li ove dvije stranke sukladno našoj špekulaciji, potvrdit će stav kako one nisu za nove izbore nego za novu komunalnu politiku – oslobođenu ideoloških i kadrovskih tereta iz prošlosti.

A, tko će dobiti novu radijsku koncesiju – ‘prijatelj’ Đurđe Siladi, ili ‘prijateljica’ Željka Bigovića ostaje vidjeti, jer o tome neće odlučivati novogradiško Gradsko vijeće nego hrvatska Aencija za elektroničke medije.

Autor: Jerko Zovak/SBplus

Komentari
Prethodni članakNema odmora za Vukove
Sljedeći članakRedovna izvještajna Skupština TZ NG