Prema podatcima Državnog zavoda za statistiku (DZS) u Općina Gornja Vrba imala je veći broj novorođenih u odnosu na umrle tijekom protekle, 2019. godine. Prema podatcima Državnog zavoda za statistiku (DZS) u toj su Općini rođene žive i zdrave 23 bebe, a umrlo je pet osoba manje, njih 18.

Uz Gornju Vrbu, još jedna općina bilježi statistiku vrijednu spomena. Iako imaju veći broj umrlih nego li novorođenih, u toj su općini tijekom protekle 2019. godine zabilježili najveći broj živorođenih beba na području cijele Brodsko-posavske županije. Riječ je o Općini Sibinj, u kojoj je rođeno 58 beba.

– Na području naše Općine bilježimo i najviše sklopljenih brakova u Županiji, njih 41. Iako, gledajući općenitu sliku Brodsko- posavske županije podaci o prirodnom kretanju nisu obećavajući, nadamo se kako smo mjerama koje provodimo uspjeli dati makar mali doprinos rezultatima koji su zabilježeni na području sibinjske općine  – istaknuo je načelnik Općine Sibinj, Josip Pavić, koji upravo ovih dana glavu ‘razbija’ traženjem odgovora kako od 140 zaineterasiranih izabrati nešto više od 50-ero djece koliko ih može stati u novoizgrađeni vrtić koji s jeseni počinje s radom.

Kada je u pitanju broj rođene djece u prošloj godini iza Sibinja je Općina Oriovac s 43 te Donji Andrijevci s 41 novorođenom bebom. Po broju sklopljenih brakova, prema podatcima DZS, nakon Sibinja je Staro Petrovo Selo sa 36 te Oriovac i Garčin sa po 35 sklopljenih brakova.

Tijekom 2019. godine na području BPŽ rođeno ukupno 1199 djece, i sklopljeno 837 brakova. Od toga je na području grada Slavonskog Broda zabilježeno 438 novorođenih beba te novih 285 brakova, dok je u Novoj Gradiški rođeno 125 beba i sklopljeno 69 brakova. Ona negativnija strana priče je da je u isto vrijeme na području Slavonskog Broda tijekom prošle godine umrlo 700 osoba i razvedeno sto brakova, a u Novoj Gradiški je, u istoj godini, umrlo 187 osoba i razvedena 24 braka. 

U susjednoj, Požeško-slavonskoj županiji, u 2019. rođene su 603 bebe, 1045 je osoba umrlo, sklopljen je 421, a razvedeno 107 brakova. Niti u jednom gradu i općini ove županije nije zabilježen veći broj rođenih od umrlih.

Izvor: SBplus
Foto: Ilustracija/Internet 

Komentari