Preferencijalni glasovi građana neke će od kandidata na nižim mjestima s liste ipak odvesti u Hrvatski sabor. Donosimo za koja su imena najviše glasovali žitelji triju županija Pete izborne jedinice.

Državno izborno povjerenstvo posljednje je rezultate jučerašnjih parlamentarnih izbora objavilo u 3.30, dokad je u Petoj izbornoj jedinici obrađeno 983 od ukupno 994 biračka mjesta.

Situacija se od sinoćnje nije puno mijenjala, ali provjerili smo tko su, imenom i prezimenom, pojedinačni pobjednici izbora u tom dijelu Republike Hrvatske. Podsjetimo, pritom, kako Peta izborna jedinica obuhvaća Požeško-slavonsku, Brodsko-posavsku i Vukovarsko-srijemsku županiju, piše SBplus

Kada je u pitanju HDZ u te tri županije, apsolutni je pobjednik bivši ministar financija Zdravko Marić koji je dobio 21.757 glasova. Marić je ujedno jedan od HDZ-ovih kandidata na razini cijele zemlje s najvećim brojem glasova. Ispred njega su samo popularni Vili Beroš (35607), šef stranke Andrej Plenković (32143) te osječkobaranjski župan Ivan Anušić (23671). No, osim Brođanina Marića, s više od tri tisuće glasova, na listi HDZ-a Pete izborne jedinice, dobro su prošli i Stevo Culej (3738), Darko Puljašić (3311), Danijel Marušić (3308) i Josip Šarić (3002).

Domovinski pokret u V. izbornoj jedinici ‘na površinu’ su izvukla prva tri imena koja, samim time, zasluženo idu u Hrvatski sabor – Ivan Penava s 12.534 glasa, Marijan Pavliček s 1484 te Ružica Vukovac s 1195.

Na listi ‘Restart’ koalicije koju predvodi SDP, najbolje je, očekivano, prošao Predrag Fred Matić sa 6420 glasova, a nije razočarao ni Vinko Grgić s 2746 i Željko Sabo s 1982. Od troznamenkastog broja glasova ‘odskakali’ su i Davor Vlaović (1292), Mirna Krajina-Andričević (1225) te Marina Opačak Bilić (1082).

Sa samo 8134 glasa, Mostovci se s partnerima nisu proslavili u slavonskim županijama, no ‘zvijezde’ njihove liste u Petoj izbonoj jedinici su Marina Budimir s 1635 i Hrvoje Galić s 1220 glasova.

Članovi drugih manjih stranaka i opcija teško su glasovima prelazili brojku petsto. Najbliže joj je bila Goranka Dorotić sa 495 glasova koje je ‘skupila’ na listi Živog zida.

U Petoj izbornoj jedinici nije bilo previše iznenađenja kada su u pitanju preferencijalni glasovi i ‘poredak’ onih koji idu u Hrvatski sabor, no kako među imenima dviju najvećih stranaka ima ministara i europarlamentaraca, do konačne liste valja pričekati pojedinačne odluke i ‘pomicanje praga’ unutar samih lista.

Sveukupno je u Petoj izbornoj jedinici glasovanju pristupilo 144.442 birača od njih 337.147.

Izvor: SBplus
Foto: Arhiva/RNG 

Komentari
Prethodni članakRezultati parlamentarnih izbora: Veselje u stožeru HDZ-a, SDP pobijedio u Novoj Gradiški
Sljedeći članakZABRINUTI ZA SIGURNOST GRAĐANA: Uvedena prva zabrana istodobnog hodanja i gledanja u mobitel u svijetu