Nova Gradiška je ponovno bila domaćin sastanka Stožera za obranu hrvatskog sela, na kojemu su nazočni bili i predstavnici Stožera za obranu hrvatskog Vukovara koji podupiru seljake u pravnoj bitki protiv hrvatske države.

Riječi je bilo o neisplati poticaja, poreznom dugu seljaka, kao i tematskoj sjednici hrvatskog sabora na kojoj će se raspravljati o problematici seljaka. Na sastanku je istaknuto kako je 80 do 90% seljaka pod ovrhama zbog novih poreznih pravila koji nalažu da će svi oni s poreznim dugom većim od 3000 kuna dobiti ovrhe. Najavljena je i izborna skupština Hrvatske poljoprivredne komore do kraja godine, kao i osnivanje poljoprivredne burze 12. listopada u Osijeku.

“U dnevnom redu smo obuhvatili aktualne probleme, pogotovo kada su u pitanju ovrhe. Selo i poljoprivreda su jako pogođeni, seljaci nisu dobili svoje poticaje koji su umanjeni oko 30%. Država kreće u ovrhe, a nama duguje oko milijardu kuna. Kako će onda seljak vratiti dug kada ga je ista ta država zakinula za potraživanja”, istaknuo je na sastanku Zvonko Pipić, predsjednik Poljoprivredne komore Virovitičko-podravske županije.

Najvjerojatnije ovoga tjedna u saboru će biti održana tematska sjednica, a tim povodom Stožer je odredio svoje predstavnike koji će se na toj sjednici zalagati za svoja prava i istaknuti sve probleme hrvatskog seljaka.

Najglasniji na konferenciji nakon sastanka bio je Tomislav Pokrovac, predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka koji je kritizirao ministra Slavka Linića.

“Gospodin Linić je izjavio da svaki dan ima sve više budala s kojima ima posla. Lako je nama s jednom budalom imati posla, a jednoj budali s nas više budala će malo teže. Mislim da su to jako teške uvrede, a pogotovo kada je izjavio prije nekoliko mjeseci da su seljaci paraziti ovoga društva. Ako želi s novcima koje je uzeo hrvatskom selu krpati dugove od dvije ili tri tisuće kuna mislim da se tu grdno prevario. Nitko mu ne bi bio dužan da je isplatio sva ona potraživanja hrvatskog seljaka, do ovoga ne bi došlo”, napomenuo je Pokrovac.

Autor: Nikola Knežević

Komentari
Prethodni članakCernik: Susret pjevačkih društava (foto)
Sljedeći članakRezultati županijskih nogometnih liga