Članovi Hrvatskog pjevačkog društva “Tomislav” sinoć su ugostili svoje prijatelje, članove pjevačkih društava iz Županje, Pitomače, Lipika, Davora i Nove Gradiške, na tradicionalnom Susretu pjevačkih društava.

Koncert je održan u prekrasnom sakralnom zdanju crkve sv. Petra apostola u Cerniku, a uz pjevački zbor i tamburaški orkestar HPD “Tomislav” posjetiteljima su se predstavili članovi Kulturno umjetničke udruge “Kristal – sladorana” iz Županje, Gradskog pjevačkog zbora Lipik, Hrvatskog pjevačkog glazbenog društva “Sloga” Pitomača, Hrvatskog pjevačkog društva “Urbata” Davor i Hrvatskog pjevačkog društva “Graničar” iz Nove Gradiške.

Cernik je oduvijek bio poznat kao rasadište duhovnih i kulturnih vrijednosti, a najbolji su dokaz toj tvrdnji brojne generacije pjevača i svirača koje su stasale u Cerniku. – Nije bilo cerničke obitelji iz koje netko nije pjevao ili svirao u “Tomislavu”, a izuzetno smo ponosni što sadašnji “postav” društva čini više od 70 % mladih – istaknuo je predsjednik HPD “Tomislav” Đuro Vuk.

Godina na izmaku bila je puna nastupa, gostovanja i koncerata, a pred njima je tradicionalni “Cernički krmokolj” (ovoga puta zbog financijske situacije u nešto drukčijem “izdanju”), nekoliko nastupa i tradicionalni Božićni koncert.

Dobrodošlicu je nazočnima uputio i gvardijan cerničkog Franjevačkog samostana fra Ante Perković kojemu su njegovi Cerničani poklonili pjesmu “Dobro jutro Vukovare divni”. Naime, fra Perković je jedno vrijeme služio u Vukovaru i bio zatočenik srpskih logora, stoga su ga ove note i melodija, kako je istaknuo, posebno emotivno “dirnule”.

Uslijedio je potom pregršt duhovnih, sakralnih i svjetovnih melodija u vrhunskoj izvedbi domaćeg i gostujućih društava, a sve je, kao što to kod nas obično i biva, završilo onim obveznim “trećim poluvremenom”, uz pjesmu, ples, iće i piće.

I naravno, dogovorom za daljnju plodonosnu suradnju!

Autor: Sanja Bukvić

 

Komentari
Prethodni članakDan ružičaste vrpce
Sljedeći članakSastanak Stožera za obranu hrvatskog sela