Danas je održan prvi u nizu radnih sastanaka Udruženja obrtnika Nova Gradiška i načelnika okolnih općina. Radni sastanak vodio je predsjednik Udruženja obrtnika Nova Gradiška Tomislav Šimić, a nazočili su Zlatko Aga, načelnik općine Rešetari, Željko Kočijašević, načelnik općine Staro Petrovo Selo, Aca Vidaković, načelnik općine Okučani, Hrvoje Žakić, predsjednik Općinskog vijeća općine Cernik, Anto Žagrić, predsjednik Općinskog vijeća općine Nova Kapela i njihovi suradnici. Svi redom podržali su inicijativu i izrazili želju za boljom suradnjom općina i obrtnika na našem području.

U raspravi okupljeni su iznijeli niz problema, ali i do sad riješenih pitanja iz područja obrtništva. Općine stipendiraju učenike za određena zvanja, ali rado bi voljeli iz proračuna općina izdvajati sredstva za deficitarna zanimanja. Šimić je istaknuo kako je potrebno poticati školovanje učenika u zanimanjima stolar, bravar, CNC operater, CNC programer, monter i obrađivač rezanjem i deformacijom te automehatroničar.

U svim općinama ima svega nekoliko “jakih” obrtnika, ali postoje i brojni koji jedva preživljavaju na tržištu. Najveći problem je depopulacija, visoka davanja i naravno nelojalna konkurencija. Ideja je okupiti obrtnike na radnim sastancima te ih uputiti u zakonske i druge mogućnosti putem kojih će povećati svoje kapacitete i samim time zapošljavati novu radnu snagu.

Za sad postoji inicijativa izrade kataloga u kojem bi bili prezentirani svi obrtnici, putem medija educirati postojeće obrtnike o njihovim pravima i obavezama, ali i prednostima koje nude EU fondovi, uputiti obrtnike koji rade neprijavljeno kako i na koji način mogu legalizirati svoj posao, a u suradnji s LAG-om, Sintagmom i nadležnim ministarstvima pronaći obrtnicima ideje i mogućnosti za konkretne projekte.

Prvi slijedeći radni sastanak, koji će okupiti sve obrtnike i institucije, predviđa se za siječanj slijedeće godine. U međuvremenu, u planu je okupljanje obrtnika u svakoj općini te upoznavanje i radni sastanci po općinama. Kako trenutno stvari stoje može se očekivati kako će ova inicijativa uroditi sjanim rezultatima.

Komentari
Prethodni članakGradsko vijeće: što će se graditi u sljedećoj godini, tko će dobiti sredstva i javna priznanja Grada
Sljedeći članakU Novoj Gradiški održan Okrugli stol – “Uloga mladih u osnivanju Centara za mlade”