Povodom obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti, novogradiška Udruga „Prevencija“ danas je u velikoj Gradskoj vijećnici organizirala okrugli stol na temu Uloga mladih u osnivanju Centara za mlade. Na predavanje su se odazvali mladi iz tri novogradiške srednje škole, Gimnazije, Elektrotehničke i ekonomske, te Industrijsko-obrtničke.

Gost predavač bila je Mirela Travar (trenerica u trenerskoj platformi Mreže mladih Hrvatske – platFORMATrenera).

-Hvala kolegama iz Udruge “Perevencija” na pozivu, jer važno je da udruge iz raznih gradova surađuju. Drago mi je što su na predavanje došli i predstavnici Grada. Značajno je to, jer se mogu stvoriti partnerski odnosi između lokalne vlasti i mladih koji žele razviti društveno-kulturne centre. Potrebno je neprestano surađivati, jer se na taj način mogu povezati zajednice iz manjih sredina s udrugama civilnoga društva iz nekih drugih dijelova zemlje. Ovakvi centri su važni, koji osluškuju interese i želje lokalne zajednice, pa mogu utjecati na promjene u društvu. To svakako pomaže u regionalnom i lokalnom razvoju. I mladi danas traže prostor gdje mogu strukturirano provoditi svoje vrijeme, sa svojim vršnjacima koji imaju jednake ili slične interese. U centrima se razvijaju brojne vještine, a to je jedan oblik neformalnog obrazovanja. To je potrebno svakoj lokalnoj zajednici, a bitno je samo malo potpore vlasti.

Udrugama civilnog društva u posljednij godinu dana drastično su smanjena sredstva

“Takve udruge nalaze se u najgoroj situaciji u posljednje dvije godine. Treba naglasiti kako je važno umrežavanje, a najbolje suradnje su multisektorske, kada se povežu različiti dionici društva”, kaže Travar.

Predsjednica Udruge “Prevencija”, Aleksandra Grubač, zahvalila se gđi. Travar na dolasku u Novu Gradišku:

-Centri su potrebni i korisni Gradu. Vjerujem da će nas u ideji podržati i gradska vlast. Hvala i svim ravnateljima što imaju sluha, pa su vas srednjoškolce pustili na ovo predavanje kako bi naučili nešto novo.

Na predavanje su došli i predstavnici gradske vlasti, gradonačelnik Vinko Grgić i njegova zamjenica Vesna Đapić.

-Hvala svima što ste došli. Dobro je informirati se i vidjeti gdje smo. Određena sredstva imamo, no važno je vidjeti na koje načine ćemo ih iskoristiti. Ljetnu pozornicu smo opremili, ove godine održalo se dosta koncerata. Na godinu u planu je dosta toga. Postoji nacrt uređenja stare zgrade koja bi bila preuređena udrugama s područja grada. U proračunu za iduću godinu za to je osigurano 200 tisuća kuna, a postoji mogućnost kanididiranja na određene projekte. No krajnji cilj je osnivanje centra za mlade, gdje ćete se rado okupljati.

Mladi su razmjerno slabo informirani o institucijama i dokumentima politike prema mladima (npr. Savjet za mlade Vlade Republike Hrvatske, Nacionalni program za mlade), iz čega proizlazi potreba promicanja institucija i dokumenata politike prema mladima među populacijom na koju se ta politika odnosi.

Jedan od načina na koji se može prići rješavanju problema informiranosti mladih jest osnivanje tzv. info-centara. Postojanje info-centara bitno utječe na razinu informiranosti mladih i stupanj njihova društvenoga djelovanja. Od 2006. godine počeli su se osnivati takvi centri u okviru provedbe jedne od mjera Nacionalnog programa djelovanja za mlade (četiri regionalna info-centra: u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku).

S ciljem razvoja sustava organiziranog informiranja i savjetovanja mladih u Hrvatskoj, regionalni informativni centri za mlade preuzimaju razvojnu ulogu uz podršku Zajednice informativnih centara za mlade u Hrvatskoj, te u suradnji s Europskom agencijom za informiranje i savjetovanje mladih.

Lokalni informativni centri za mlade usmjereni su na manja lokalna područja i u svom radu vezani su za regionalne informativne centre za mlade (Informativni centri za razvoj sustava informiranja i savjetovanja mladih) koji im pružaju podršku u svakodnevnom radu te daju smjernice za budući razvoj i širenje.

Jednu od ključnih uloga pritom imaju klubovi za mlade. Oni mogu biti inkubatori ideja i inicijativa jer tamo se, ako postoje materijalni uvjeti, mogu organizirati i provoditi različite aktivnosti: kulturne, medijske, sportske, socijalno-volonterske, društveno-političke i dr. Koncept klubova za mlade – kao autonomnih prostora koje vode mladi za mlade –valja gledati kao početak aktivnog građanstva. Takvi prostori su, općenito gledajući, prilika za samoorganiziranje mladih, izgradnju vlastitih punktova, mreža i struktura, a konkretnije, oni su garancija da će se, uz odgovarajuću potporu, koncipirati i prakticirati različiti programi i projekti mladih i za mlade, usmjereni na njihovo socijalno aktiviranje.

Komentari
Prethodni članakSastanak obrtnika i načelnika općina: Priča o rodi i lisici ili o napretku obrtništva? / Foto
Sljedeći članakPromotivna izložba “Novogradiške bebe 2016.”