Danas je kod HRT-ova odašiljača na Psunju  obilježena 25. obljetnica utemeljenja Samostalne psunjske satnije 121. brigade HV-a Nova Gradiška. Kod HRT-ova odašiljača na Psunju i spomenika poginulim braniteljima okupili su se pripadnici Samostalne psunjske satnije 121. brigade HV-a Nova Gradiška i zajedno s roditeljima poginulih branitelja, izaslanikom Ministarstva branitelja i načelnika Glavnog stožera oružanih snaga Republike Hrvatske, brigadnim generalom Sinišom Jurkovićem, ratnim zapovjednikom 121. brigade, umirovljenim brigadirom Josipom Mikšićem, predstavnicima Tima za psihocijalnu pomoć Nova Gradiška,  predstavnicima udruga proisteklih iz Domovinskog rata među kojima su bili i članovi Udruge dragovoljaca Domovinskog rata općine Čavle , djelatnicima tvrtke Odašiljači i veze, predstavnicima Općine Cernik koje je predvodio načelnik Nikola Jugović i učenicima Osnovne škole “Matija Gubec” Cernik još su se jednom prisjetili ratnih događanja i odali počast poginulim braniteljima.

Ovom prilikom položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima, a molitvu je predvodio pater Tomica iz franjevačkog  reda iz Župe Cernik. U ime domaćina okupljenima se obratio načelnik općine Cernik, Nikola Jugović. Zahvalio je svima koji su dali svoje živote za našu slobodu. Prema riječim načelnika svi oni koji su i uzrokovali rat i u njemu sudjelovali kao agresori danas traže veća prava od roditelja i obitelji poginulih hrvatskih branitelja. “Traže prava da upravljaju šumama, vodama, da upravljaju našim prirodnim resursima  za koje smo se mi borili. Kada su bili na vlasti nije im smetalo što su bili aposlutno zastupljeni, u nekim tvrtkama i u 100%-tnom broju, kao da su bili u nekoj drugoj republici, a ne hrvatskoj,” dodao je načelnik Jugović.

Predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata brodsko – posavske županije, Jozo Bungić, uputio je pozdravne riječi u ime županijske organizacije Udruge. Podržao je mišljenje nečelnika Jugovića, te kritizirao nedolazak braniteljskih udruga na ovu obljetnicu. “Umjesto da mi prozivamo one koji su utekli, naše “velike Hrvate”, da prozivamo one koji su rušili i Novu Gradišku i Cernik i toranj i ubijali naše prijatelje, mi ratujemo između sebe. To je jedna velika sramota za nas  branitelje i smatram da je krajnje vrijeme upravo radi ovih poginulih branitelja da ne dopustimo da u zaborav ode njihova žrtva i istina o Domovinskom ratu,” dio je obraćanja umirovljenog satnika Joze Bungića.

Darko Radić govorio je u ime Koordinacijskog odbora za obilježavanje značajnih obljetnica iz Domovinskog rata. Ovom prilikom čestitao je svima 25. obljetnicu ustroja, te poželio svima zdravlje kako bi se još puno godina sastajali i pamtili one koji su položili živote na oltar Domovine. Damir Baćac, predsjednik  Udruge dragovoljaca Domovinskog rata općine Čavle također se pridružio čestitkama.

Predsjednik Uprave tvrtke Odašiljači i veze, Mate Botica, također hrvatski branitelj pozdravio je okupljenje, te zahvalio pripadnicima Satnije što su doprinijeli obrani odašiljača i time održali komunikaciju Slavonije  s ostalim dijelovima Republike Hrvatske. Obećao je potporu u održavanju tradicije obilježavanja.

Ivan Janošević, jedan od zapovjednika Samostalne psunjske satnije, pozdravio je okupljenje i pročitao ratni put Satnije koji u proširenom obliku prilažemo kao dodatak tekstu. Ratni zapovjednik 121. brigade, umirovljeni brigadir Josip Mikšić, pozdravio je sve u ime Gradonačelnika grada Nove Gradiške, Vinka Grgića i svoje osobno. Govorio je o važnosti kote 985m nadmorske visine, kao najviše kote u Slavoniji, a koja po strateškoj važnosti u Domovinskom ratu pripada među tri najvažnije. Mikšić je za druge dvije izdvojio još položaj na Goricama i Cerničkoj Šagovini: “To su glavne točke na kojima je temeljena obrana Nove Gradiške  i novogradiškog područja. S tog vojnog stajališta ovi položaji su vrlo važni.” Istaknuo je kako postrojba nije branila samo jednu točku na Psunju, već nekoliko pravaca i to izviđačko-diverzantskom metodom. Kao ratni zapovjednik Mikšić je svima čestitao obljetnicu, a posebno se zahvalio domaćinu, načelniku općine Cernik.

Svečanosti je nazočio i izaslanik ministra obrane Republike Hrvatske Josipa Buljevića i načelnika Glavnog stožera oružanih snaga Republike Hrvatske generala zbora Mirka Šundova, brigadni general Siniša Jurković. Izrazio je tugu posebno zbog toga što je poginule hrvatske branitelje iz Samostalne psunjske satnije poznavao osobno. Obratio se i okupljenim pripadnicima satnije: “Vi ste ti ljudi koji su  tad prije 25 godina uzeli oružje i stali u obranu Domovine. Tad ste stavili i svoje živote i živote svoje obitelji na pladanj  i osjetili ste tu žrtvu. Danas iz ove prespektive nekima ta odluka izgleda lako, međutim ovih 15 imena govore koliko je ta odluka bila teška i životna. I neka im je vječna slava i hvala.” Brigadni general Jurković zaključio je kako “sloboda počiva u hrabrosti”.

Umjetnički dio programa obilježavanja 25. obljetnice Samostalne psunjske satnije upotpunile su učenice Osnovne škole “Matija Gubec” iz Cernika, Marta Ciprić i Ema Bakunić. Po završetku svečanosti druženje je nastavljeno u Planinarskom domu “Strmac” gdje se za zabavni dio programa pobrinuo Tamburaški sastav “Merak”.

Iz ratnog puta Samostalne psunjske satnije:

Strateški važno područje za vođenje rata u novogradiškom kraju, a od izuzetnog interesa za obranu Nove Gradiške, bio je Psunj. Pokazalo se tijekom rata da je srpski agresor imao namjeru da se preko Psunja i njegovih južnih obronaka približi Novoj Gradiški sa sjeverne strane i tako je stavi u poluokruženje i osvoji. Drugi razlog zbog kojeg je Psunj bio izuzetno važan , ne samo za novogradiško i zapadnoslavonsko bojište, već i za veći dio sjeverozapadne Hrvatske, je odašiljač Hrvatske radiotelevizije. Osim televizijskih i radijskih veza na njemu su bile instalirane i telefonske veze. Ne čudi stoga što je zrakoplovstvo bivše JNA u nekoliko navrata bombardiralo i raketiralo odašiljač u namjeri da ga sruši, a veze onesposobi i područje zapadne Slavonije stavi u medijsku izoliranost. Tu strateški važnu točku branili su pripadnici Samostalne psunjske satnije. Samostalna psunjska satnija ustrojava se od dijelova Cerničke satnije koja je bila u sastavu 1. bojne 108. Brigade HV-e, osnovane u lipnju 1991. godine. Cernička satnija djelovala je početkom rata u zaustavljanju agresora kod Okučana, Smrtića, Gornjih Bogićevaca, Medara i Trnave. Za dan ustrojstva Samostalne psunjske satnije uzima se 5. listopada 1991. godine po zapovijedi zapovjednika 121. brigade HV-a brigadira Josipa Mikšića. Tog dana 47 branitelja Cerničke satnije se priključuje 35-orici boraca Cermičkog voda i 18-torici pripadnika Pratećeg voda koji je imao zadaću da nadzire i osigurava cestu Strmac – Brezovo Polje. Time je kompletirana i ustrojena Samostalna psunjska satnija. Tijekom listopada broj njenih pripadnika kreće se od 100 do 160, a u jednom trenutku i oko 200. Za zapovjednika je imenovan Luka Zec, a za  zamjenike Alojz Sokić i  Tomislav Šimić. Kasnije zapovjedanje preuzima Ivan Janošević. Uspješno satniju vodi sve do travnja 1992. godine. Svoju zadaću satnija je uspješno obavila u specifičnom ratnom djelovanju. Osiguravanje i nadziranje strateških točaka na Psunju, a posebice odašiljača HRT-a na Brezovom Polju zahtijevalo je dobro poznavanje terena i dosta domišljatosti. Samostalna psunjska satnija obranila je teritorij koji joj je dan na čuvanje i nadziranje. Njeni branitelji su bili izloženi svakodnevnim četničkim zasjedama, snajperskim hicima, podmetnutim minama i topničkim projektilima. Dobro fzički pripremljeni i hrabri borci Samostalne psunjske satnije nisu agresoru dozvolili pristup na branjeno područje odašiljača HRT-a. Posebnost Psunjske satnije je i činjenica kako je u svojim redovima imala čak trojicu maloljetnika, ali i vlastitog dušebrižnika, čovjeka dočekanog jučer s posebnim zadovoljstvom, fra Vjenceslava Janjića.
32 dragovoljca Samostalne psunjske satnije je ranjeno, a život su položili Stjepan Škrobić i  Ivan Matošević iz Cerničke Šagovine, Robert Petanić iz Nove Gradiške, Zlatko Žajgar iz Nove Gradiške, Tomislav Ordanić iz Cernika, Stanislav Marić i Zlatko Golubić iz Cernika, Ivan Đakić, Milan Cindrić i Nikola Lončar iz Vrbove, Josip Mikolčević iz Gunjavaca, Zvonko Marinović iz Baćindola, Zoran Terzić, Franjo Kumić i Milan Kurjaković iz Cernika.

no images were found

Komentari
Prethodni članakManifestacija “Nismo mladi al’ smo lipi”, najljepša snaša Sanela Bunikić iz Siča, baja Ivan Sebauer iz Čepina, najljepši par Marija i Neven Šimanović iz Donje Zenčine
Sljedeći članakU SDP-U VIŠE NEMA DRUGARSTVA – Devedesetih je to bilo nezamislivo