U povodu Međunarodnog dana muzeja sinoć je u Gradskom muzeju otvorena izložba fotografija Novogradiščanina Antuna Maračića „Sadržaji gradskih praznina”.

Kako je istaknuo ravnatelj Gradskog muzeja Miroslav Pišonić, Antun Maračić već desetljećima uglavnom se koristi fotografijom, no nisu mu strani ni drugi mediji za kojima poseže kako bi iznio ideju na svjetlo dana. Slikarstvo je bilo prvi medij kojim se izražavao, a fotografija je bila nastavak analitičkog slikarstva koje prakticira već pri kraju svog studiranja na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti sedamdesetih godina i poslije studija.

Sve do relativno nedavno Antun Maračić vodio je zagrebačku galeriju Forum, a prije nje bio je voditelj nekoliko važnih galerijskih ustanova u Zagrebu i ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik punih 12 godina. U svima njima ostvario je zapažene i značajne rezultate u prezentaciji suvremene umjetnosti naših i inozemnih umjetnika. Uz ulogu kustosa, aktivan je na polju pisanja o umjetnosti (i za umjetnost) te na polju produciranja umjetničkih djela. Pisanju o umjetničkim djelima pristupa drugačije od mnogih profesionalaca povjesničara i teoretičara umjetnosti – „iznutra“, iz iskustva stvaranja umjetničkog rada. Upravo iz tog razloga njegovi tekstovi prisnije komuniciraju sa širom publikom, ali i sa strukom, istaknuo je u predgovoru kataloga izložbe Miroslav Pišonić.

Serijalnost u radu posebno je karakteristična za Maračića. Novogradiška publika imala je priliku vidjeti njegov rad produciran na principu serije na skupnim izložbama „SB=NG:„ 2018. i 2020. („Cajger na cajgeru“, 2014. – 2018. i „Crkva sv. Petra, Zagreb (Nehotični hommage Christo#NovaGradiška .

– Izložene su tri serije fotografija, no grad i njegov subrealizam, serija fotografija Nove Gradiške nakon bombardiranja 16.prosinca 1991. godine. Tu je i serija „Istraženi okviri, iščezli sadržaji” koja je nastala 1994. godine i 2017. godine kao remake prvog rada. Treći rad je na početku ulice, riječ je o zgradi na samom početku Ulice Grada Vukovovara u Zagrebu gdje se napravi grafit Bad Blue Boysa u svrhu komemoriranja vukovarske tragedije – istaknuo je autor izložbe Antun Maračić.

 

Komentari
Prethodni članakNovogradiščanka Amalija Tkalčec osvojila prvu nagradu na 11. hrvatskom natjecanju za harmoniku
Sljedeći članak25 novih pozitivnih osoba u Brodsko posavskoj županiji, jedna osoba preminula od COVID-19