Sve je spremno za još jednu razmjenu plemki i sjemenja starih sorti. Vidimo se sutra u Cerniku?

Udruga vinogradara i voćara Cernik i ove godine održava svoju manifestaciju pod nazivom “Sačuvajmo stare sorte Cernik 2020“.

“Ponosni smo što su plemkama razmijenjenim u Cerniku već cijepljene stotine, ako ne i tisuće sadnica, čime svi zajedno kroz ovu našu grupu najizravnije sudjelujemo na očuvanju i širenju starih sorti voća. Jako je bitno i za pohvalu što nam se u ovih nekoliko godina pridružilo i nekoliko mladih, učenika srednjih škola koji su već zasadili svoje voćnjake i šire ih. Svaka im čast“, poručili su organizatori vrijedne razmjen plemki starih sorti voća i sjemenja starih sorti povrća, začinskog i ljekovitog bilja.

Osim velikog broja zaljubljenika u stare sorte iz Hrvatske, ovoj hvalevrijednoj akciji priključuju se i susjedne zemlje kao što su BIH, Slovenija pa i Njemačka. Prošle godine na manifestaciji je sudjelovalo po prvi put 12 osnovnih i jedna srednja škola kojima su organizatori i njihovi partneri donirali sadnice starih sorti voća.   

Podsjećamo, Vitomir Žakić, načelnik općine i dopredsjednik Udruge vinogradara i voćara, lani je naglasio da Cernik postupno stvara pretpostavke da raznim akcijama i projektima postane svojevrsni edukacijski centar za stare sorte koji bi mogao pomoći i stručnjacima i znanstvenicima i istraživanju i čuvanju starih sorti.

Razmjena plemki i sjemenja starih sorti održat će se u subotu, 29. veljače 2020. godine s početkom u 10 sati, a više infomacija možete pogledati na njihovoj facebook stranici ovdje.

Izvor: Agroklub

 

Komentari
Prethodni članakDeset vedrih, uspješnih godina novogradiške Udruge „Pozitiva“
Sljedeći članakNaš Novogradiščanin Marko Gajski dobio prestižnu Michelinovu zvjezdicu